Ung pojke fick barn med 36-årig kvinna

Uppdaterad 2013-06-17 | Publicerad 2013-06-16

En 12-årig pojke har fått barn med en 36-årig kvinna i Nya Zeeland.

Att den nyblivna mamman inte kan dömas för våldtäkt har rört upp känslor i landet.

– Jag kommer rådfråga sakkunniga huruvida en lagändring behövs, säger justitieministern Judith Collins till New Zeeland Herald.

Det var i april förra året, när pojken var elva år, som den sexuella kontakten inleddes.

Enligt New Zeeland Herald tog kvinnans son ledigt från skolan en dag och övertalade sin vän att göra likadant.

Bjöd på öl

Dagen tillbringades hos 12-åringens vän. Kompisens 36-åriga mamma bjöd då pojken på öl och hade sedan sex med honom. Den sexuella kontakten fortsatte sedan i flera månader, skriver tidningen. När pojken hade fyllt 12 år födde kvinnan deras gemensamma barn.

Fallet blev känt när pojken berättade om sina sexuella möten för skolans rektor. Pojken ska då ha sagt att han har haft sex med sin kompis mamma och att "det måste få ett slut".

Både den 12-årige pappan och det nyfödda barnet har nu tagits om hand av sociala myndigheter. Enligt New Zeeland Herald har kvinnan förnekat sexuell kontakt med pojken.

Kvinnor kan inte dömas för våldtäkt

I dagsläget kan endast män dömas för våldtäkt i Nya Zeeland – ett brott som i landet kan ge upp till 20 års fängelse. Kvinnor som utsätter andra för sexuellt tvång kan med dagens lagstiftning bara dömas för sexuell kränkning. Maxstraffet för det brottet är 14 år.

En intensiv debatt har nu blossat upp till följd av händelsen.

– Bara för att sexuellt våld har begåtts av en kvinna gör det det inte mindre våldsamt, säger Kim McGregor, vd på Rape Prevention Education, en organisation som jobbar för att förebygga sexuella övergrepp.

Och nu kommer lagen att ses över.

– Det här fallet väcker en viktig fråga. Jag kommer att rådfråga sakkunniga huruvida en lagändring behövs, säger Nya Zeelands justitetieminister Judith Collins till New Zeeland Herald.