Mystiska flygplan över Gävle

avOskar Forsberg

Publicerad:

Okända stridsflygplan flög i morse över Gävle, uppger flera personer i sociala medier.

Men Flygvapnet och Luftfartsverket känner inte till någon flygning, rapporterar gd.se.

– Vi har inte haft några stridsflygplan över Gävle, säger Marie Tisäter på Försvarsmaktens informationsstab till Aftonbladet.

Flera personer har under dagen hört av sig till Aftonbladet angående flygplan som flugit över Gävle under förmiddagen. Även i sociala medier uppger flera att man strax efter halv tio hört ett eller flera flygplan.

Okända plan

Många vittnar om att de uppfattade ljuden som att de kom från lågtflygande stridsflyg. Men uppgifterna tillbakavisas av Försvarsmakten.
– Vi har kollat upp det och vi har inte haft några stridsflyg över Gävle, säger Marie Tisäter på Försvarsmaktens informationsstab, och fortsätter:

– Du får kolla med Luftfartsverket.

Men Luftfartsverket har inte heller någon kännedom om lågtflygande plan i Gävle under förmiddagen.

– Jag har fått frågan tidigare i dag och tittat på det men vi har ingen kännedom om några flygplan över Gävle den aktuella tiden, säger Per Fröberg, pressansvarig på verket.

"Någon form av helikopterverksamhet"

Men faktum kvarstår: Flera av varandra oberoende källor uppger samma sak: Okända plan har hörts och setts flyga på låg höjd över Gävle vid halv tio i förmiddags.

En Gävlebo berättar för Aftonbladet att han i förmiddags såg ett av planen passera Södra Bomhus utanför Gävle i hög fart.

Det förekommer även uppgifter om att lågtflygande plan ska ha hörts under natten. Gävlebon Maja uppger för Aftonbladet att hon vaknade vid två-tiden i natt av lågtflygande flygplan.

Per Fröberg på Luftfartsverket kan inte förklara uppgifterna.

– Möjligen skulle det kunna vara någon form av helikopterverksamhet, säger han.

Publicerad: