Nyheter

Viking Line i krismöte efter diskriminering på buss

Av: 

Niklas Eriksson

Ida Gustafsson

Joanna Wåhlstedt

NYHETER

Rederiets bussar delade upp resenärer efter svenska och utländska namn

Hassan Alizadeh, 56, hade fel namn.

Därför fick han inte åka i Viking Lines svenskbuss, enligt DN.

På måndagsmorgonen satt rederiet i krismöte med sina bussbolag.

– Direkt på morgonen kommer vi ha möte om bussbolagen och diskutera det som har hänt, säger Helena Kneck, informationschef på Viking Line, till Aftonbladet.

I lördags avslöjade Dagens Nyheter att bussresenärer på väg till Eckerölinjens färjor i Grisslehamn delades upp efter hudfärg.

Nu riktas liknande anklagelser mot Viking Line. DN berättade i går kväll hur rederiets placerade personer med utländska och svenskklingande efternamn i olika bussar.

En av dem som upplevde detta är Hassan Alizadeh som skulle resa till Åland med sin fru och två söner, 16 och 19 år den 21 december.

När de skulle åka från hemstaden Örebro till färjeterminalen i Stockholm möttes de av en busschaufför som hade namnlistor.

Hassan Alizadeh gick fram till chauffören för att fråga om de skulle få åka med. Men chauffören sa direkt nej.

– Han tittade inte ens på listan. Sedan ropade han bara upp svenska namn, säger Hassan till Aftonbladet.

"Kan inte glömma det här"

Ungefär en halvtimme senare kom nästa buss. Då klev chauffören inte ur utan bockade av sin lista när passagerarna gick ombord. Hassan Alizadeh och hans sällskap satte sig då bakom chauffören för att fråga honom om uppdelningen.

– Först sa han att han inte kände till något om att de delat upp listan efter svenska och utländska namn. Sedan när han tittat på listan såg han att det stämde. Han blev också ledsen och besviken, säger han.

– Vi kunde inte glömma det här. Våra grabbar som är födda här, vad ska vi säga till dem?

Hassan Alizadeh funderar nu på att DO-anmäla händelsen.

– Man måste anmäla till DO för ta reda på varför sådana saker händer. Man måste ta upp det för att förhindra att sådana här saker händer igen, det måste utredas, säger han.

Kallades "resten"

Händelsen upprepades dagen efter den 22 december när Faruk och Azra Smailhodzic skulle resa till Åland. När bussen kom ropades bara svenska efternamn upp.

– Chauffören sa att snart kommer nästa buss och då ska resten med den. Och det var vi som var "resten”, det kändes inte bra. Och det var absolut ingen slump det som hände, säger Faruk Smailhodzic till DN.

Viking Line i Krismöte

När nästa buss kom var det enligt Azra Smailhodzic bara invandrare kvar vid busshållsplatsen.

– Jag trodde inte att sådant kunde inträffa i Sverige, ett land som har varit vårt hem sedan 1993, säger Azra Smailhodzic till DN.

Helena Kneck, informationschef på Viking Line säger till Aftonbladet att man på måndagsmorgonen ska sätta sig i möte med sina bussbolag.

– Om det har skett på det sätt som passagerarna berättar så är det helt oacceptabelt och vi tar starkt avstånd ifrån det. Under veckan kommer vi att ta kontakt med de bussföretag som kör för oss för att ta reda på vad som har hänt, säger hon till DN.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter