Nyheter

Syrien i fokus när Obama mötte kung Abdullah

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

Presidenten: ”Vi måste få ett slut på våldet”

AMMAN. Det kungliga gardet fick vänta så länge på Obama att de var blåsfrusna när han anlände. Kamelerna trampade otåligt.

Men när presidenten väl kom var det han som var kungen, inte Abdullah.

Långt innan Air Force One landade på flygplatsen i Jordaniens huvudstad stod högvakten på rad och väntade i sina vackra uniformer. Fyra av dem sittande på kameler. En av dem hade fullt sjå att tygla sitt djur som verkade dö av tristess.

Morgonens sol förbyttes till en iskall vind och mörk himmel.

Alla var tacksamma för att inspektionen av Kung Abdullahs trupper gick snabbt.

Besöket hos den jordanske kungen avslutar president Obamas omtalade resa till Mellanöstern.

Kungen en trogen allierad

Här behövde han inte bekymra sig för att reparera några relationer. Kung Abdullah är en av USA starkaste och mest trogna allierade i regionen men nöjde sig ändå med en kort handslag.

Han är också en av få ledare i den här delen av arabvärlden som lyckats överleva den arabiska våren. Runtom honom har hans gamla diktatorskollegor störtats med våld en efter en. Kungen har klarat sig tack vare en grundmurad popularitet hos befolkningen och för att han direkt förstod vartåt vinden blåste och inledde försiktiga politiska reformer.

Något Obama inte tvekade att uppmana honom att fortsätta med.

Ett besök av USA:s president försämrar inte precis hans chanser att överleva. Särskilt inte som Obama hade med sig en present i form av 1,4 miljarder kronor i extra budgetsstöd för att hjälpa Jordanien att klara av att ta hand om den nästan halva miljonen flyktingar från Syrien som de hittills tagit emot.

Diskuterade syriska inbördeskriget

Inbördeskriget i Syrien var en av huvudfrågorna i de två statschefernas diskussioner.

När Obama på den gemensamma presskonferensen efteråt fick frågan varför inte USA gör mer såg han lätt irriterad ut.

– När USA ingriper i väpnade konflikter brukar vi få kritik, sa Obama. Nu får vi kritik för att vi inte ingriper. Jag vill få slut på blodbadet i Syrien så fort som möjligt. Men min erfarenhet är att det går bättre när vi arbetar tillsammans med andra länder.

Bakom statscheferna i den pampiga presskonferenslokalen på det kungliga slottet stod två äldre vakter med långa sabler nedstuckna i bältet.

Jag satt bra till och noterade att kung Abdullahs talarstol försetts med en låda så han skulle se lika lång ut som Obama. Lite löjligt eftersom när de två inspekterade trupperna ute på gården kunde alla se att han är huvudet kortare än Obama men dubbelt så bred.

Medan kungen verkade aningen spänd och höll sina svar korta broderade Obama ut rejält och verkade oförskämt fräsch och avslappnad med tanke på sitt hårda program de senaste dagarna.

”Måste få ett slut på våldet”

När det gällde storpolitiken rådde ingen tvekan om vem som var kungen.

Obama varnade för vad som kan hända i Syrien även om diktatorn Assad störtas.

– Någonting har gått sönder i Syrien. Det repareras inte automatiskt så fort Assad försvinner. Vi måste få ett slut på det sekteristiska våldet inte bara i Syrien. Det fungerar inte i en modern värld.

När Kung Abdullah fick frågan om han fortfarande är beredd att ge Assad asyl svävade han en aning på målet. Det lät som han först ville ha Obamas välsignelse för en sådan åtgärd.

Morgondagen ägnar presidenten åt att vara turist när han besöker det berömda världsarvet Petra.

Då slipper kamelerna stå i givakt.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert: