SMHI varnar för hårda vindar i söder

Publicerad 2013-01-31

Räddningstjänsten: ”Håll dig inne”

HALMSTAD/STOCKHOLM Färjor är inställda, hastigheterna begränsade på Öresundsbron och räddningstjänsten uppmanar: håll dig inne.

Nu klass 2-varnar SMHI för stormvindar i Skåne och Halland.

– Lösa föremål kan blåsa i väg. Man ska hålla uppsikt om man går ut, säger SMHI:s meteorolog Lisa Frost.

Det blåser rejält i södra Sverige.

Under morgonen ökade vinden på allt mer och vid Centralen i Malmö har delar från en byggnadsställning rasat ner på grund av de hårda vindarna.

I Grötvik utanför Halmstad där Aftonbladet i morse befann sig gick vågorna höga och i vindbyarna uppmättes styrkor på 21 meter per sekund.

Utan ström

Inga olyckor till följd av vinden har rapporterats in till räddningstjänsterna men nästan 400 hushåll i Halmstads, Kristianstads, Perstorps och Klippans kommuner var vid kvart i åtta utan ström. Exakt vad orsaken till avbrotten är kan Eon inte svara på i nuläget. I Hylte kommun är skolbussarna inställda, efter samråd mellan räddningstjänsten och barn- och ungdomsförvaltningen, uppger P4 Halland.

Nu på morgonen råder hård blåst i framför allt södra och västra Götaland.

I Hallands län sänkte SMHI under dagen klass 2-varningen till en klass 1 då vindbyarna aldrig nådde över 21 meter per sekund men i Skåne län gäller fortfarande klass 2-varningen och man räknar med stormbyar på 25 meter per sekund.

En klass 2-varning innebär  att väderutvecklingen kan innebära fara för allmänheten och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

”Skaffa ficklampa”

– Det kan vara stormvindar och lösa föremål kan lossna och flyga i väg. Det kraftigaste vindbandet går främst över sydligaste Halland och Skåne, säger Lisa Frost.

Hon uppmanar människor att vara aktsamma:

– Trädgrenar och lösa lättare föremål kan blåsa med i vinden. Man ska hålla uppsikt om man går ut.

Magnus Eriksson, brandingenjör på Räddningstjänsten södra Halland säger till Aftonbladet:

– Vi råder allmänheten att förankra lösa föremål som kan flyga i väg och skada andra. Håll dig inomhus om du märker att det blåser mycket. Förbered dig på att kommunikationer kanske inte kommer att fungera som normalt. Skaffa en ficklampa och kolla över batterier.

Kulminerar under förmiddagen

Under morgonen och förmiddagen kulminerar vindarna..

Bornholmsfärjorna är inställda och på Öresundsbron är hastigheterna begränsade till 50 kilometer i timmen, eftersom stormbyar på 30 meter per sekund har uppmätts.

Under eftermiddagen väntas vindarna avta. Enligt SMHI:s färska analyser tycks inte vindstyrkorna torna upp sig så mycket som prognoserna tidigare förutspått, men lokalt kommer vindstötar av stormstyrka förekomma i framför allt Skåne.

Varning för halka

Stora mängder nederbörd väntas föras med av lågtrycket och under natten har uppemot en decimeter snö i Norrbotten.

Över Götaland och Svealand passerar regn österut under förmiddagen.

Lågtrycket tar sig vidare österut samtidigt som vindarna avtar under dagen.

SMHI klass 1-varnar även för isbeläggning och risk för halka över Mellansverige, Blekinge, Kronoberg och Jämtland.

I morgon faller snö i delar av Norrland och det kan bli regn i södra Götaland. I övrigt blir det uppehåll och halvklart. Allra södraste Sverige får plusgrader. I övrigt hamnar temperaturen på mellan 1-8 minusgrader.

Tipsa |
Aftonbladet