De fakturerar Reinfeldt – på 5 miljarder kr

Här är påminnelsefakturan till Fredrik Reinfeldt – på fem miljarder kronor.

Enligt Lärarförbundet är det staten som bär ­ansvaret för dagens låga lärarlöner.

– Från 1970-talet sjönk lönerna som stenar, ­säger ordförande Eva-Lis Sirén.

Fredrik Reinfeldt– Sångare? Han sjunger och dansar. En gång sjöng han karaoke. Det finns på Youtube.Han är Sveriges stats­minister.– Ja, då sjunger han för massorna.
Fredrik Reinfeldt– Sångare? Han sjunger och dansar. En gång sjöng han karaoke. Det finns på Youtube.Han är Sveriges stats­minister.– Ja, då sjunger han för massorna.

Under dagens parti­ledardebatt i riksdagen kommer Lärarförbundet att finnas på plats utanför entrén. Ordförande Eva-Lis Sirén ska försöka ­lämna över en faktura på fem miljarder kronor till statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Målet är att försöka få partiledarna att lyfta ­frågan om lärarlönerna – som ­enligt facket är den ­största orsaken till den brist på ­lärare som nu råder.

Vill ha engångslyft

Fram till 1991 var staten huvudman för den ­svenska skolan, sedan lämnades ansvaret över till kommunerna. Men enligt Lärarförbundet bär den ­svenska staten ett stort ansvar för dagens kris.

– Från 1970-talet och ­ända fram till kommunaliseringen sjönk lönerna som stenar för Sveriges ­lärare, säger ordförande Eva-Lis Sirén.

Några dagar före jul skrev företrädare från LO, TCO och Saco ett inlägg på DN Debatt på samma ­tema. Där slog man fast att ett engångslyft av lärar­lönerna på tio procent ­inte alls var orimligt. Det ­skulle kosta staten fem miljarder kronor.

Lärarförbundets faktura bygger alltså på beräkningar som de tre centralorganisationerna har gjort.

Ingen skuldfråga

– Målet är att pengarna ska ges till kommunerna i statsbidrag och sedan fördelas efter förhandlingar med lärarfacken, säger Eva-Lis Sirén.

Även om det är Fredrik Reinfeldt som får fakturan menar Lärarförbundet att det inte handlar om att ­lägga skulden på den ­nuvarande regeringen.

– Det är en borttappad faktura som vi påminner om. Lärare, oavsett vilken lärarkategori de tillhör, ­säger i dag att det är ett ­yrke som inte lönar sig med dagens löneläge, ­säger Sirén.

Publisert: