Cypern och Tyskland i konflikt över bankskatt

avErik Melin

Beslutet kan skjutas upp till onsdagen

1 av 3
RUSNING TILL BANKEN Budet om den nya skatten har resulterat i att cypriotiska bankkunder rusat till bankerna och tagit ut sina besparingar.

Idag skulle det cypriotiska parlamentet rösta beskattning på kontotillgångar, men beslutet kan komma att skjutas upp.

Cypern blandar in Ryssland i förhandlingarna, något som inte uppskattas av Angela Merkel.

– Kanslern upprepade att förhandlingar bara får ske med trojkan, säger en taleskvinna för cypriotiska regeringen och syftade på EU, Europeiska centralbanken och IMF.

Cypern ska få nödlån på 10 miljarder euro för att inte bli bankrutt. Pengarna kommer från IMF och euroländernas räddningsfond.

Men för att landet ska få pengarna krävs att de går med att lägga en skatt på besparingar på cypriotiska bankkonton.

Cirka sex miljarder euro behöver Cypern själv bidra med, vilka alltså ska fås genom skatten. Krisen grundar sig i att bankerna i landet riskerar att gå omkull.

– De gör stora förluster på grekiska statsobligationer och för att grekiska företag inte har råd att betala på sina lån, säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Idag skulle det cypriotiska parlamentet rösta om skatten, men beslutet kan komma och skjutas upp eftersom president Nicos Anastasiades inte förväntas få stöd för beslutet idag, rapporterar AFP.

Väcker kritik

Flera oppositionspartier menar att förslaget är absurt och ett direkt hot mot landet.

Andra kritiker menar att de stora besparingarna i landets banker tillhör personer och företag från andra länder, främst ryska.

Den cypriotiska finansministern har åkt till Ryssland efter massiv kritik från ryska sparare, som riskerar att förlora flera miljarder euro. Det fick tyskland förbundskansler Angela Merkel att ringa upp den cypriotiska presidenten, Nicos Anastasiader.

– Kanslern upprepade att förhandlingar bara får ske med trojkan, sa en taleskvinna för cypriotiska regeringen och syftade på EU, Europeiska centralbanken och IMF.

Kan skapa bankrusning

Direktören för IMF, Christine Lagarde, uppmanar Cypern att gå med på förslaget och säger att den internationella valutafonden är väldigt positiva till förslaget om bankskatten.

– Det är dags att leverera nu, säger Christine Lagarde.

Lars Calmfors höjer en varningens finger för att beslutet kan ge eko i övriga Europa på sikt. Framförallt är det i Spanien, som också har problem med sina banker, som det kan bli problem.

– Får man problem där kommer man minnas att EU tog det här beslutet tidigare, det kan bli rusning till banken när folk vill ta ut sina pengar.

Engångsskatt

Förslaget har reviderats flera gånger. Vid lunchtid på tisdagen var det sista budet att besparingar på under 20 000 euro inte ska beskattas. Besparingar mellan 20 000 och 100 000 ska beskattas med 6,75 procent och besparingar på mer än 100 000 med 9.9 procent, enligt AFP.

Skatten innebär att summan dras en gång och är alltså inte återkommande.

Att besluta om en sådan här typ av skatt är väldigt ovanligt.

– Det är väldigt ovanligt, i Europa har det inte förekommit i modern tid, säger Lars Calmfors.

Bolagsskatten på Cypern ska också höjas, från 10 till 12,5 procent.

Kanske inte räcker

Ändringarna kan dock göra att man inte får ihop den summa som krävs. Från början var det tänk att även besparingar på under 20 000 euro skulle beskattas.

– Om vi bara får ihop 5,5 miljarder bryter det mot uppgörelsen och kanske inte accepteras, säger Panicos Demetriades, chef för den cypriotiska centralbanken.

Budet om den nya skatten har resulterat i att cypriotiska bankkunder velat ta ut sina pengar, men bankerna håller stängt till torsdag.

– Vakna, de suger vårt blod, skanderade demonstranter i Nicosia.

Beslutet gäller endast de delar av cypern som kontrolleras av republiken Cypern, det vill säga den södra delen av ön.