Billström: "De är inte blonda och blåögda"

Miljöpartiet: "Oroväckande"

Tobias Billström tar upp att personer som gömmer flyktingar inte är "en trevlig blond svensk dam" utan "landsmän som inte alls är blonda och blåögda".

– Hans uttalande är oroväckande, säger Maria Ferm (MP).

– Han är ledsen över hur det här har tagits emot, säger Billströms pressekreterare Linda Norberg till Aftonbladet.

Migrationsminister Tobias Billström (M) vill i en intervju med Dagens Nyheter "komplicera bilden människor som gömmer flyktingar".

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, säger han till tidningen.

”Hårfärg irrelevant”

Maria Ferm är migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet som har en uppgörelse om migrationspolitiken med Moderaterna.

– Uttalandet är oroväckande. Jag oroas över varje gång som någon gör skillnad på människa och människa. Det som är relevant att diskutera är att det finns människor i Sverige på flykt som gömmer sig, som har rättigheter. Det är inte relevant att diskutera hårfärgen på dem som hjälper dem.

I artikeln visar Billström även att han inte har klart för sig vilken migrationspolitik regeringen har klubbat igenom med Miljöpartiet. Han propagerade mot att papperslösa flyktingar skulle ha rätt att få gymnasieutbildning.

– Vi har ju valt, från regeringens sida, att inte inkludera gymnasieskolan. Det finns säkert de som tycker att man bör göra det. Men då blir den intressanta frågan: jaha, ska vi i nästa vända säga att högskoleutbildning och universitetsutbildning också ska tillkomma den här gruppen? säger han till tidningen.

Dagen efter uppgav hans pressekreterare för Dagens Nyheter: "Han sa fel. Även ministrar gör fel ibland".

”Billström är ledsen”

– Att Moderaterna har en annan uppfattning än oss i frågan om skolgång för papperslösa är ingen hemlighet. Men att alla barn ska ha rätt till skola är något vi har kommit överens om i vår uppgörelse, så vi förutsätter att det kommer att genomföras. Moderaterna verkar tyvärr gå i en riktning där de allt mer rör sig bort från vår överenskommelse. Det är oroväckande, inte minst med tanke på den arbetsgrupp de presenterade där man pratade om att "minska volymerna" av flyktingar.

Billströms pressekreterare Linda Norberg säger i dag till Aftonbladet:

– Det där med gymnasieutbildningen har vi redan gjort väldigt tydligt.

Om uttalandet om personer som gömmer flyktingar som inte är "blonda och blåögda" säger Linda Norberg:

– Vi vill ju givetvis bemöta det här. Han är väldigt ledsen över hur det här har tagits emot. Han är på ett möte nu. Vi återkommer.

Jämförde med mördare

Uttalandet har fått stor uppmärksamhet. Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius har bandat intervjun med Billström och citerar hela intervjun med honom på Facebook.

På Twitter är det flera som påminner om att migrationsministern på en moderat partistämma 2009 jämförde papperslösa med mördare.

– Om det är okej att gå under jorden, strunta i lagar och regler och själv bestämma fritt om man vill stanna i landet eller inte, ja då kan vi ställa in hela processen. För hur blir det annars? Ska den som döms för mord kunna strunta i sitt straff?, sa han då.

MP:s ex-språkrör Maria Wetterstrand skriver på Twitter:

– Intressant, för övrigt, hur det blir allt tydligare att M inte värnar sina samarbeten, vare sig med MP eller inom alliansen.

Publisert: