Så förgiftas du av grillgallret

avMartin Nilsson

Teflonet blir farligt när det kommer upp i 330 grader

1 av 6

Gallret på grillen är gjort av teflon.

Det kan smälta, bilda ­giftiga gaser och förgifta maten.

– Jag tycker inte att man ska sälja den här produkten, säger Nils-Gustav Svensson, 66.

När Nils-Gustav Svensson förra året firade sin dotters civilingenjörsexamen grillade familjen i träd­gården.

Nils-Gustavs fru hade köpt ett extra galler som skulle läggas på grillen för att undvika att köttet brändes fast.

– Men när värmen steg i grillen brändes köttet vid. Det luktade konstigt och jag tog genast bort nätet. Jag vet sedan tidigare att teflon kan vara giftigt vid höga temperaturer, säger Nils-Gustav.

Familjen slängde köttet, men Nils-Gustav Svensson blev intresserad av vad som hade hänt.

”Lät konstigt”

På bruksanvisningen stod det att gallret inte får hettas upp över 280 grader.

– Jag tyckte det lät konstigt, en vanlig grill är ju ­betydligt varmare. Jag mätte när jag grillade nästa gång och glöden var över 500 ­grader, säger Nils-Gustav.

Han kontaktade både affären som sålt nätet, tillverkaren, livsmedelsverket och en mängd experter på ­ämnet.

Hans frågor ledde till att Livsmedelsverket i fjol skickade ut en varning och avrådde från användning av teflongallren. Myndigheten konstaterade att maten ­kunde bli förorenad av ­materialet – och att det ­kunde bildas skadliga gaser.

Säljs fortfarande

Flera butiker, däribland Ica, Coop och K-Rauta, drog in produkterna - men när Nils-Gustav Svensson var ute och handlade för några veckor sedan märkte han att gallret såldes igen.

Martin Sörenhag är försäljningschef på K-Rauta och säger att butiken nu ska se över försäljningen.

– Det här hade jag faktiskt inte riktigt koll på. Gör vi ­inte rätt får vi göra om, så är det. Jag ska ta tag i det här i morgon.

Ica och Coop ska nu påminna sina lokala butiker om att inte sälja produkten.

– Vi drog tillbaka gallret förra året. Finns det kvar har det begåtts ett fel och butikerna ska så klart plocka bort det, säger Kristofer Nyrevik, informationschef på Coop.

Experten: Vi vet inte vad de långsiktigt kan åstadkomma

I fjol varnade Livsmedelsverket för teflongallret – men produkten säljs fortfarande.

– Det är inte bra, säger Joseph De Pierre, professor i biokemi vid Stockholms ­universitet.

Teflon smälter vid cirka 330 grader. Då frigörs bygg­stenar i ämnet – som kan ­vara giftiga för både miljö och människor.

– Det är inte bra. Bryter man ner ­teflon i sina bygg­stenar försvinner de ­inte från miljön, ­säger ­Joseph De ­Pierre, professor i biokemi vid Stockholms universitet.

Han berättar att ­teflon innehåller flera så kallade perfluorerade ämnen som kan skada fortplantningsförmågan och immunförsvaret hos både människor och djur.

– I de doser vi har i oss i dag vet vi inte vad de långsiktigt kan åstadkomma. Det finns indicier på att de i tillräckliga mängder är farliga för människor. Jag skulle absolut avråda från att ­använda den här ­typen av ­teflon på grillen, säger ­Joseph De Pierre.