Nyheter

Republikaner på krigsstigen: siktet på Iran

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

All fler indikationer på att landet rustar för kärnvapen

Redo för strid De åtta reublikanska kandidaterna från vänster till höger; Jon Huntsman, Michele Bachmann, Ron Paul, Herman Cain, Mitt Romney, Newt Gingrich, Rick Perry och Rick Santorum, i Spartanburg, South Carolina.
Redo för strid De åtta reublikanska kandidaterna från vänster till höger; Jon Huntsman, Michele Bachmann, Ron Paul, Herman Cain, Mitt Romney, Newt Gingrich, Rick Perry och Rick Santorum, i Spartanburg, South Carolina.

Iran fortsätter bedyra motsatsen, men flera signaler – bland annat från FN – indikerar att landet rustar för kärnvapen.

I natt var landet en het potatis i republikanernas tv-debatt.

Sex av åtta kandidater var rejält på krigsstigen.

I veckan rapporterade FN:s atomenergiorgan, IAEA, om att flera saker tyder på ett iranskt kärnvapenprogram, skriver Dagens Nyheter i dag.

En anläggning för att provspränga kärnladdningar, vetenskapsmän som arbetar med att förse Shahab 3-missiler med kärnstridsspetsar och rymdsatelliter är bara tre exempel å vad som växer fram, enligt FN.

– Genom att de har skickat upp satelliter i rymden har Iran redan visat att de har den tekniska förmågan att göra interkontinentala robotar. Redan i dag har Iran robotar som når till flera europeiska huvudstäder, säger Fredrik Lindvall, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till DN.

Redo för strid

Och rädslan för ett anfall verkar ha nått hela vägen till Amerika.

Under nattens tv-sända republikanska kandidatdebatt i Spartanburg, South Carolina var sex av de sammanlagt åtta kandidaterna världiga ivriga att tala om krig i allmänhet och ett krig mot Iran i synnerhet. Favoriten Mitt Romney lovade att sätta stopp för atomvapen i Iran om han blir USA:s nästa president och sade sig vara gripa till militära medel för att uppnå detta.

Föredrar hemliga operationer

Även representanthusets tidigare talman, Newt Gingrich, var inne på samma linje. Han föredrog dock ”främst hemliga operationer”, vilka bland annat skulle inkludera att gripa landets forskare.

Den forne pizzakungen Herman Cain ville stoppa Iran med ekonomiska medel och fick medhåll av Texasguvernören Rick Perry.

– Vårt land kan stänga ned Irans centralbank här och nu och det är vad vi bör göra, sa han.

Värnar om Israel

Även Michele Bachmann var på krigsstigen. Dock inte med Iran i fokus.

Hon valde istället att tala om hur ”bordet är dukat för ett världsomspännande krig mot Israel” och sa att bland annat Iran hotade den judiska staten.

– Detta är en farlig tid, sade Bachmann.

Två av republikanerna, Utah-guvernören John Huntsman och libertarianen Ron Paul valde dock att gå emot sina konkurrenter, genom att säga att USA borde fokusera på hemlandet istället.

Publisert: