Succéförfattaren anmäler sin exfru

Thomas Bodström: ”Allvarliga förföljelser”

Författaren Jonas Jonasson.
Författaren Jonas Jonasson.

Tiotusentals mejl till statsministern, kommuner och filmfestivaler.

Nu polisanmäler författaren Jonas Jonasson, 47, sin exfru för förtal – med hjälp av advokat Thomas Bodström.

– Jag är rädd, säger Jonas Jonasson till Aftonbladet.

Jonas Jonasson slog igenom stort i fjol med debutromanen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Men de litterära framgångarna förmörkas av en pågående privat tragedi.

Mejl till Reinfeldt

Författarens före detta hustru anklagar honom för att ha mutat till sig vårdnaden av deras gemensamma 4-årige son. Dessutom att han är i maskopi med en korrupt socialtjänst. Det är ett budskap som gått ut i tiotusentals mejl, bland annat till statsminister Fredrik Reinfeldt, Gotlands kommun och arrangemang som filmfestivalen i italienska Mantua.

– Jag bjöds till filmfestivalen, och på nätet handlar det mesta som kommer upp om mig och att jag och min bok bör bojkottas. Var jag än åker, bombarderas hela staden med mejl om att jag är en klandervärd människa, säger Jonas Jonasson.

”Tar över mitt liv”

Med mejl, en blogg, en kampanjhemsida, communityt Flashback, Youtubeklipp, twitter och en grupp på Facebook har exfrun postat enorma mängder inlägg och fått med sig tusentals anhängare världen över mot Jonas Jonasson.

– Förutom mejlen andra får, kommer meddelanden till mig ibland en gång i minuten. Jag hindras från att göra mitt jobb. Det här tar över mitt liv.

Paret gifte sig 2007, kort innan sonen föddes, och flyttade tillsammans till Schweiz. Året därpå bröts relationen.

– Jag och sonen flyttade tillbaka till Sverige, utan att hon var närvarande.

Stockholms tingsrätt tilldömde Jonas Jonasson ensam vårdnad, i linje med schweiziska rättsbedömningar. Mamman fick ingen umgängesrätt.

Vädjar till exfrun

2009 började exfruns kampanj på nätet. Jonas Jonasson snyftar när han berättar.

– Under den här hösten har det accelererat och gått över alla gränser. Jag är rädd. Jag är oerhört rädd för mitt barns skull. Tänk dig själv, om du skulle vara övertygad om att jag var skadlig för min son. Då skulle du kanske se det som din moraliska plikt att ta sonen ifrån mig.

I går skickade han in en polisanmälan om olaga förföljelse, ofredande och förtal.

– Jag ser ingen annan utväg. Domstolen har redan avgjort frågan om vårdnaden. Min högsta önskan är att det här trakasserierna ska upphöra och att vi ska kunna sätta oss ned och prata om framtiden tillsammans med någon från de sociala myndigheterna. Sedan kan vi se vad det kan leda till.

Ett pilotfall

Thomas Bodström har anlitats som advokat i ärendet. Han uppger att fallet kommer att sätta den nya lagen på prov. Lagstiftningen mot stalking, olaga förföljelse, trädde i kraft den 1 oktober.

– Vad jag vet har inte något fall prövats tidigare. Det kommer att bli ett pilotfall, säger Thomas Bodström.

Han ser möjligheterna till att få rätt som stora.

– Det är väldigt omfattande förföljelser och allvarliga anklagelser. Nätet är fantastiskt men skapar också enorma möjligheter till att systematiskt trakassera någon. Det här är ett klockrent fall av olaga förföljelse.

Exfrun: ”Vår son är offret”

Tidigare har endast enskilda brott kunnat prövas separat. Den nya lagen tar hänsyn till upprepandet av brotten i ett större sammanhang, liknande lagen mot kvinnofridskränkning.

– Det är omfattningen som gör det allvarligt, säger Thomas Bodström.

Aftonbladet når Jonas Jonassons exfru per mejl.

– Det är vår sons rätt att ha rätt till både sin pappa och sin mamma – jag. Vår son är fortfarande väldigt ung och studier har visat att om ett barn frånhålls någon av sina föräldrar hämmar det barnets utveckling. Det verkliga offret i det här är vår son som hållits ifrån sin älskande mamma, skriver hon.

Publisert: