Nyheter

Farhan tvingas leva passlös i Tanzania

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

”Livet är jättesvårt”

19-årige Farhan Abdi innan han utvisades till Tanzania.
19-årige Farhan Abdi innan han utvisades till Tanzania.

Somaliern Farhan Abdi reste till Sverige 2008 på ett förfalskat tanzaniskt pass.

Det falska passet gör att han nu tvingas leva i Tanzania, utrustad med enbart ett svenskt id-kort.

– Livet är jättesvårt, säger 19-årige Farhan Abdi.

Aftonbladet skrev om Farhan Abdi i oktober. Han utsattes för dödshot i krigets Somalia sedan hans bror dödats. Farhan tog sig via Kenya till Sverige som 16-åring. En tolk utredde och kom fram till att han var somalier.

Farhan fick svenskt uppehållstillstånd och var enligt lärarna en mycket ambitiös elev på Thorildsplans gymnasium i Stockholm.

Men när tolken misstänktes för mutbrott utreddes Farhan igen. Nu kom Migrationsverket fram till att hans historia inte stämde. Den 30 oktober eskorterades han till Tanzanias huvudstad Dar-es-Salaam av två tjänstemän från Migrationsverket.

Staten hade kollapsat

När Aftonbladet når Farhan på telefon i Dar-es-Salaam berättar han att tjänstemän från Tanzanias immigrationsmyndighet intervjuade honom på flygplatsen. De visade en kopia av ett pass, utställt på Twaha Abdul, född 1984 i Tanzania.

Det är ett falskt pass som han reste med till Sverige 2008 — vilket enligt Farhan var nödvändigt, eftersom den somaliska staten har kollapsat och det inte finns någon myndighet som kan utfärda handlingar som Sverige godkänner.

När de tanzaniska myndigheterna hade intervjuat Farhan och identifierat honom som Twaha Abdul släpptes han med orden "här får du ordna ditt liv själv". Han fick inget tanzaniskt pass, med hänvisning till att Twaha Abdul-passet som myndigheterna hade en kopia av var falskt.

– De visade mig en bild ur passet, men jag fick inget pass. Om jag åker någonstans så brukar jag visa mitt id-kort från Sverige, säger Farhan.

Snart tar pengarna slut

Det räcker inte för att resa till Somalia, vilket han och tre andra somalier försökte göra nyligen:

– När vi närmare oss Kenya stoppades jag, eftersom jag inte hade något pass. Vi tvingades åka tillbaka.

Nu bor han med fem andra somalier i ett rum i Dar-es-Salaams utkanter och är arbetslös:

– Jag har fått 60 000 shilling (omkring 4 600 kronor, reds anm) från svenska vänner. Den här veckan tar pengarna slut. Jag måste hitta ett jobb, vilket jobb som helst. Annars kommer det att bli kaos. Livet är jättesvårt, säger Farhan Abdi.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert: