Åtalas för mordet på Esa Rano

Foto: Esa Rano blev rikskänd efter att han överlevde ett yxöverfall i Vojakkala 2008.
NYHETER

Esa Rano, 51, mördades med ett skott i bakhuvudet och hittades död i sin säng i april.

Nu åtalas en 23-åring misstänkt för dådet.

– Han tror inte att han kommer att bli fälld för det här, säger mannens försvarare Lars Grönborg.

Den 11 april gick Esa Ranos advokat Marko Tuhkanen in på polisestationen i Haparande och anmälde honom saknad.

Åtalas för mordet

– Jag anmälde honom försvunnen och åkte förbi. Då fanns det tecken på att allt inte stod rätt till. Dörren stod öppen och det luktade en hel del, har Marko Tuhkanen tidigare sagt till Aftonbladet.

Samma kväll som han anmäldes försvunnen hittade polisen Esa Rano död, liggandes påklädd i sin säng. Då hade han varit död i två dagar. 

Först två veckor senare kunde rättsläkare konstatera att han skjutits till döds. Enligt Norrländska socialdemokraten var hålet svårupptäckt – Esa Rano hade skjutits i bakhuvudet och kulhålet var bara några millimeter i diameter.

I mitten av maj anhölls den 23-årige mannen misstänkt för mordet.

Nu åtalas han.

"Han förnekar brott"

Kammaråklagare Åke Hansson menar att 23-åringen under natten mot den 9 april "uppsåtligen berövat Esa Rano livet med ett skott i bakhuvudet från kulvapen".

Som bevisning presenterar åklagaren bland annat flera vittnesförhör som bevisning. En man har berättat för polisen att 23-åringen visat ett vapen för honom.

Polisen har också analyserat 23-åringens mobiltelefon och ett inspelat telefonsamtal mellan honom och en annan man finns med bland bevisningen mot honom.

– Han förnekar brott, det har han gjort hela tiden. Han har inte utfört det där, säger 23-åringens advokat Lars Grönborg.

– Under omständigheterna är han vid ganska gott mod. Han tror inte att han kommer att bli fälld för det här.

Ska ha sålt Esas guld

23-åringen figurerade redan från början i mordutredningen eftersom han fanns i Esa Ranos bekantskapskrets. På kvällen den 26 april fick polisen tips om att 23-åringen bara dagar efter mordet skulle ha sålt flera guldföremål som tillhört Esa Rano – något som gjorde honom huvudmisstänkt i utredningen.

Esa Rano blev rikskänd efter att han attackerats med en yxa 2008 i samband med infekterade grannbråk i byn Vojakkala. Han överlevde attacken och levde med skyddad identitet på hemlig ort, i Kärrbäck i Norrbotten.