”Gourmetråtta” gick på lyxkrog

En råtta på restaurang Pontus by the sea i Gamla Stan.
En råtta på restaurang Pontus by the sea i Gamla Stan.

Robert Lundin var på väg till jobbet när han passerade lyxkrogen Pontus by The Sea.

På andra sidan fönstret, inne på lyxrestaurangen, satt en råtta och spanade ut.

– Det var en riktigt fet Stockholmsråtta, säger Robert Lundin.  

Robert Lundin har ätit på Pontus by the Sea i Gamla Stan, Stockholm, vid flera tillfällen. I morse när han gick förbi restaurangen upptäckte han en ”gourmetråtta” sitta på andra sidan fönstret – inne på lyxkrogen. 

– Det var en riktigt fet Stockholmsråtta. Men det är inte så konstigt att råttan sitter på restaurangen, man äter ju gott där, säger han.

Robert Lundin tycker om maten på Pontus By the Sea. Nu funderar han på att inte besöka krogen igen.

– Det är ju ganska oaptitligt. Jag tror inte att jag kommer att äta där igen.

Råttor är ett problem för hela Gamla Stan

Krögaren Pontus Frithiof säger att han ser allvarligt på händelsen, men att råttor är ett problem för hela Gamla Stan och att "gourmetråttan" troligtvis smitit in när en dörr stått öppen. 

– Sedan jag kom in på Pontus by the Sea har jag jobbat aktivt tillsammans med Anticimex för att hålla dem ute, säger han.

Pontus Frithiof berättar att råttproblemen bland annat kommer från att många kryssningsfartyg lägger till i närheten av restaurangen. Fartygen för med sig soppor och drar till sig råttorna, enligt Pontus Frithiof. 

Avvikelser i avfallshanteringen

I januari genomfördes en livsmedelsinspektion mot Pontus by The Sea. Miljöförvaltningen hittade avvikelser i restaurangens arbete med avfallshantering, rengöring och desinfektion.

Vid nästa kontrollbesök hade problemen åtgärdats. Ytterligare en inspektion genomfördes den 8 augusti. Inga fel påträffades som krävde en extra kontroll. 

Ni har inte slappat till på renhållningsarbetet?

– Absolut inte, säger Pontus Frithiof.

Publisert: