Nyheter

”Centerpartiet är i ett väldigt allvarligt läge”

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

De omtvistade fakturorna är bara toppen på ett isberg.

Annie Lööfs tid som partiledare har kantats av kriser.

– Läget för Centerpartiet är väldigt, väldigt allvarligt, säger statsvetaren Svend Dahl vid Stockholms universitet.

I september valdes en glad Annie Lööf till partiledare, men tiden efter det har kantats av många kriser.
I september valdes en glad Annie Lööf till partiledare, men tiden efter det har kantats av många kriser.

Det jublades friskt på C-stämman i Åre när Annie Lööf valdes till ny partiledare i september 2011. Med ett nytt namn i toppen skulle kräftgången i opinionen vändas. Ett mål som Maud Olofssons efterträdare satte upp var att C skulle samla 20 procent av väljarkåren år 2020.

Men sedan dess har det blåst friskt kring Lööf - flera gånger. Den senaste tidens granskning av Näringsdepartementets representation är nämligen inte det enda hon haft att svettas över.

Under spärren

I våras fick hon hård kritik för ett uttalande i Ekots lördagsintervju. Där uteslöt hon inte att Sverige ska sälja vapen till Kina – trots att det är ett land som EU har vapenembargo mot.

Vid flera tillfällen har C dessutom legat under fyraprocentsspärren i opinionsundersökningarna.

– Men det är inte bara Lööfs fel. Det är snarare så att hon misslyckats med att vända ett antal underliggande trender som varit problematiska under lång tid, säger statsvetaren Svend Dahl.

”Fått offra mycket”

Enligt honom har partiet svårt att attrahera nya väljare i takt med att de gamla på landsbygden försvinner. Dessutom menar Dahl att C har svårt att hitta en väg framåt.

– Partiet har fått offra enormt mycket i och med allianssamarbetet. I dag har man inte särskilt mycket att erbjuda väljarna som de andra borgerliga partierna inte har, säger han.

I sitt tal under Almedalsveckan i somras försökte Lööf ta på sig ledartröjan i alliansen och blåsa nytt liv i ett samarbete som hon tycker har tappat fart. Men den inbjudan hon skickade ut till de andra borgerliga partiledarna är det hittills ingen som har nappat på.

– Det är intressant hur det nu knorras en del i center­rörelsen. Det finns en del som tänker – valde vi fel? Då börjar man ha problem som partiledare, säger Svend Dahl.

Inget lyft med Lööf som ledare

Dribblet med representationen

Efter att en representationsskandal avslöjats på Tillväxtverket gav Annie Lööf generaldirektören Christina Lugnet sparken. Men sedan dess har Aftonbladet avslöjat tveksamheter när det gäller representationen på näringsministerns eget departement. Det hela har bland annat lett till två KU-anmälningar då Lööfs stab förhalat utlämnandet av allmänna handlingar.

Lyftet som aldrig kom

När Annie Lööf blev partiledare trodde många i partiet på ett rejält lyft. Men kräftgången har fortsatt. I den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds fick man stöd av 4,1 procent.

Kina-debaclet

I april tvingades Lööf försvara sig efter sitt deltagande i Ekots lördagsintervju. Där sa hon att hon inte uteslöt att Sverige ska sälja vapen till Kina – trots att det är ett land som EU har vapenembargo mot. I efterhand hävdade C-ledaren att hon blivit missförstådd.

Lööfs tal i Almedalen väckte stor uppmärksamhet. C-ledaren sågade det nuvarande allianssamarbetet som enligt henne har tappat fart. Hon bjöd in de övriga borgerliga partiledarna till sin hembygd i småländska Maramö för att sy ihop alliansen 2.0. Men inbjudan har mötts med allt annat än entusiasm och ingen har hittills tackat ja.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: