Mordrättegången som handlar om en politisk maktstrid

NYHETER

Domen är uppgjord på förhand

Foto: Den åtalade Gu Kailai och hennes make, toppolitikern Bo Xilai.

På pappret är det en vanlig mordrättegång.

I verkligheten en strid om toppositionerna i Kinas kommunistparti.

Med en dom utfärdad långt innan rätteprocessen startade.

Den åtalade är Gu Kailai, hustru till toppolitikern Bo Xilai. Hon är anklagad för att ha mördat den brittiske affärsmannen och tidigare vännen till familjen, Neil Heywood. Han hittades död på ett hotellrum i Chongqing i november 2011. Först sas det att han supit ihjäl sig, sedan att han blivit giftmördad.

Motivet är enligt åtalet att Kailai efter penningbråk fruktade att Heywood skulle döda hennes son Bo Guagua som studerade i Storbritannien.

Men mordåtalet är bara ett svepskäl för den verkliga anledningen till att hon står inför rätta.

Sätta stopp

Maken Bo Xilai tillhörde med sin plats i partiets politbyrå fram till nyligen den mäktiga inre kretsen. Hans ambition var att bli den allra mäktigaste, en modern Mao. Men det finns det många andra i ledningen som vill sätta stopp för. Även Bo Xilai sitter gripen sedan i mars anklagad för brott mot kommunistpartiets regler.

Ingen av de två har setts eller hörts sedan de greps.

Bo Xilai är en ovanlig kinesisk politiker. Han är populistisk och karismatisk, nästan lite västerländsk i sin framtoning och extremt makthungrig. I mångmiljonstaden Chongqing har han sin maktbas. Många i det gamla gardet tycker att Bo klättrat lite väl snabbt uppåt och gillar inte hans solostil.

Maktkamp

Kina står i höst inför ett viktigt maktskifte när både ny president och premiärminister ska utses. En ny generation ska ta över partiets mäktiga verkställande utskott. Det pågår en maktkamp mellan traditionalister som vill att kommunistpartiet ska fortsätta på den inslagna vägen och modernister som menar att partiet måste anpassa sig till en ny verklighet där trohet mot partiet inte längre är en självklarhet, för att inte riskera att svepas i väg av något som liknar den arabiska våren. I kinesisk tappning.

Bo Xilai har blivit ett offer i den maktkampen och för personstriden om vem som ska få de högsta posterna.

Ytterligare en aspekt finns. Bo Xilai har byggt upp en stor förmögenhet. Pengar som han använde vännen Heywood för att försöka föra utomlands. Det har satt stråkastarljuset på andra toppar i kommunistpartiet som också samlat på sig stora förmögenheter tack vare sina politiska positioner.

Skådeprocess

Nu vill de få bort fokus från frågan om korruption och istället får det till att det handlar om ett vanligt simpelt mord.

Processen mot Gu Kailai är därför ingen normal rättegång utan en politisk skådeprocess.

I samma ögonblick rättegångsdatum sattes var domen redan klar. Hon kommer att bli fälld. Det enda Kina-kännare undrar är om det blir dödsstraff eller livstids fängelse. Om hon varit en vanlig kines hade dödsstraff varit närmast garanterat. Kina avrättar fler än något annat land i världen.

Men eftersom hon är en inflytelserik person och dessutom erkänt mordet och därmed gjort livet lättare för makteliten så är tipset att hon kommer undan med livstids fängelse.

Hon har inte fått utse sina egna försvarsadvokater. Rättegången har förlagts till staden Hefei, långt bort från Chongqing för att undvika risken att Bo Xilas stödtrupper ska demonstrera eller störa rättegången.

Trots det var polisnärvaron mycket stor. Inga utländska journalister tillåts vid rättegången.

De flesta tror på en mycket snabb process. Domen kan komma redan i dag.

I höst hålls partikongressen där topposterna ska fördelas. Inte mycket talar för att Bo Xilai finns med då.