Här hedrar de Palme

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Lägger ner en krans på årsdagen

1 av 3 | Foto: Björn Lindahl
Carin Jämtin och Stefan Löfven lägger ned en krans på Olof Palmes grav.

Under tystnad lade Stefan Löfven ned en krans på Olof Palmes grav för att högtidlighålla sin företrädares minne.

– Det är oerhört viktigt att påminna om vad Olof Palme betydde och fortfarande betyder för partiet och hela arbetarrörelsen, säger en rörd Löfven.

I dag är det 26 år sedan Olof Palme mördades på Sveavägen i Stockholm. För en stund sedan gick Socialdemokraternas främsta företrädare tillsammans till hans grav vid Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm. Partiledaren Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin samt Veronica Palm, riksdagsledamot och ordförande i Stockholms arbetarekommun.

Ceremonin skedde under tystnad.

Löfven träffade Palme

Efteråt lyfte både Stefan Löfven och Carin Jämtin fram hur viktigt det är för Socialdemokraterna att högtidlighålla Olof Palmes minne.

– Jag brukar säga att han tog Sverige till världen och världen in i Sverige och gjorde mig väldigt uppmärksam på behovet av internationella relationer och ett internationellt både fackligt och politiskt arbete, så han var en mycket stor inspirationskälla för mig, säger Löfven.

Stefan Löfven berättade att han hade förmånen att träffa Olof Palme medan han levde, bland annat under en dag när den dåvarande S-ledaren gjorde ett besök på Löfvens tidigare arbetsplats. Och han påpekade också att han, liksom de flesta svenskar, minns exakt vad han gjorde när han fick veta att Palme mördats.

– Jag satt på en säng, invirad i en filt, och kunde inte förstå…

”Han betydde enormt mycket”

Även för Carin Jämtin, som till stor del växte upp utomlands, var Olof Palme mycket betydelsefull.

– Jag gick med i partiet efter att han hade blivit mördad, så jag har inte träffat honom som partiaktiv eller på annat sätt. Men han betydde enormt mycket, jag hade varit utomlands mycket i min ungdom och när det här hände var det som att det hemska man hade varit med om utomlands plötsligt kom till Sverige. Så det var helt förskräckligt. Det satte fyr för det politiska engagemanget på riktigt, säger hon.

Publicerad: