Varnade FBI för Nikolas Cruz: ”Kommer att explodera”

En kvinna ringde FBI:s tipslinje och sa att hon trodde att skolskytten Nicolas Cruz var ”på väg att explodera och fruktade att han ”kommer gå in i en skola och skjuta sönder stället”.

Men FBI agerade inte på hennes information – tipset avfärdades inom en timme, rapporterar CNN.

Kvinnan ringde FBI:s tipslinje i januari, för att varna om det hon trodde var en annalkande katastrof. Det skulle visa sig att hon hade rätt om den unga man som hon flaggade för som ”på väg att explodera”. På alla hjärtans dag gick Nikolas Cruz in på sin gamla gymnasieskola och avlossade skott som dödade 17 personer, både elever och vuxna.

Cruz har erkänt de brottmisstankar han misstänks för och händelsen har gett bränsle till debatten om vapenlagar i USA, med överlevande elever i protest mot Trump i första leden.

Kvinnan som verkar känna Cruz väl ringde FBI i januari uppgav flera av 19-åringens konton i sociala medier där han uppgett att han vill döda folk och har lagt upp bilder på djur som han torterat.

”Dragit vapen mot sin mamma”

”Han har dragit vapen mot sin mamma”, ”jag vet att han kommer att explodera” och ”jag tror att han kommer gå in på en skola och skjuta sönder stället”, säger kvinnan enligt CNN som tagit del av en transkribering av samtalet.

Personen som tog emot kvinnans tipssamtal berättade om samtalet för sin överordnade men informationen fördes inte vidare till utredare, skriver Washington Post. Fallet lades ner inom en timme, rapporterar CNN.

Att FBI, som själva medgett att protokollet inte följts i fallet Cruz, trots upprepade varningar från flera personer, har kritiserats starkt, bland annat av Donald Trump, som i en tweet uttryckte att den federala polisens har haft för stort fokus på Rysslands kopplingar till hans egen presidentkampanj och inte på att hitta potentiella våldsverkare.

Publisert:

LÄS VIDARE