Reklam för korv skapar storbråk

Rödmålade kvinnoläppar som suger på en varmkorv. Sexistisk snabbmatsreklam menar Simrishamns kommun, som nu lovar att ta bort reklamskylten.

"Smal korv med bröd 20 kronor". Under reklamtexten syns en kvinnas rödmålade läppar som sluter sig kring en varmkorv.

Tårtans gatukök, som ligger vid Tobisviksbadet i Simrishamn, har på grund av skylten hamnat i den kommunpolitiska skottgluggen. Kritiska röster höjs nu mot företaget. Att sälja korv och mos med hjälp av fylliga kvinnoläppar är inte okej.

"Sluter sig kring korven"

Gudrun Schyman som representerar feministiskt iniativ, Fi, i Simrishamns kommunfullmäktige säger när Aftonbladet når henne att hon att skylten redan är nerplockad.

– Jag tycker att den typ av sexuella budskap inte ska finnas i det offentliga rummet. Att alla ska gå och titta på de målade läpparna som sluter sig kring den tjocka korven, det är de anspelningarna som affischen sänder ut, säger hon.

Hon menar att Tårtans ägare, Jörgen Andersson, medvetet har valt att sätta upp korvaffischen och berättar att han genomförde ett liknande tilltag förra året.  

– Jag är väldigt glad att medborgarna har reagerat.

"Ungarna ser bara korven"

I Simrishamns kommun bedrivs ett jämställdhetsarbete som ska ge effekter på lång sikt.

– Det här är en sexualiserad bild. Ett praktexempel på en oreflekterad handling och på traditionellt könstänkande i syfte att locka kunder, säger kommunens genuspedagog Britten Dehlin till Ystads Allehanda

Men Jörgen Andersson försvarar sig med att han tycker bilden är rolig. Att det skulle vara särskilt stötande med den här sortens reklam vid en badplats där många barn rör sig, vilket Britten Dehlin menar, förstår han inte.

– Ungarna fattar inte det, de ser bara korven, säger han.

Skylten ska plockas ner

Gatuköket i Simrishamn hyr sina lokaler av Fritid Österlen, som i sin tur drivs av kommunfullmäktiges vice ordförande Håkan Erlandsson (C). Och Erlandsson delar inte snabbmatschefens åsikt. Nu lovar han att bilden ska väck.
– Jag har inte sett den. Men jag ska se till att den tas bort omedelbart.

Publisert: