Uppmanas försvara honom ”in i döden”

NÄSTAN EN GUD  I och med Kim Jong Ils död har den nordkoreanska propagandamaskinen gått på högvarv för att hylla efterträdaren Kim Jong Un. Retorikens religiösa ton har intensifierats: far, son och farfar Kim Il Sung beskrivs som en gudomlig treenighet.
NÄSTAN EN GUD I och med Kim Jong Ils död har den nordkoreanska propagandamaskinen gått på högvarv för att hylla efterträdaren Kim Jong Un. Retorikens religiösa ton har intensifierats: far, son och farfar Kim Il Sung beskrivs som en gudomlig treenighet.

Nordkorea började det nya året på ett minst sagt annorlunda sätt.

I dagens tidningar, bland annat den statligt styrda Rodong Sinmun, uppmanas folket att försvara sin nye ledare Kim Jong-Un ”in i döden”.

– Alla människor måste känna en övertygelse att de är Den Store Efterföljarens mänskliga sköldar, skriver man.

Nyårsdagen.

Ett nytt år, nya chanser.

Men i Nordkorea, där Kim Jong-Un precis tagit över makten efter sin far, Kim Jong-Il, så var det allt annat än en mjukstart på det nya året i och med artiklarna som publicerats i flera av de stora tidningarna.

Man lovade förvisso att det skulle satsas rejält på landets välmående, men dock med en hake:

Folk skulle vara beredda att dö på kuppen.

”Hela partiet, hela armén och hela landets befolkning måste ha en stark övertygelse att de kommer att vara mänskliga sköldar, levande måltavlor, och försvara Kim Jong-Un in i döden, och följa partiet för evigt”, står det att läsa i bland annat det kommunistiska partiets egen tidning Rodong Sinmun.

”För att landet ska lyckas i år är det nödvändigt att stärka partiet och ytterligare förstärka ledarens roll maximalt”, fortsatte texten.

Artikeln uppmanade också USA att dra bort de 28 500 trupper som landet har stationerade i Sydkorea, och skrev att man skulle ”sträva mot att ha en god vänskapsrelation med de länder som erkänner vårt lands styre.”

Inte ett ord stod om landets kärnvapenprogram, anledningen till omvärldens sanktioner.

– Den här artikeln visar tydligt att landets största prioritet är att snabbt säkra den nye ledaren, säger professor Yang Moo-Jin, Nordkoreaexpert vid Universitetet i Seoul, till AFP.

Publisert: