Bakom fasaden lurar deras drömslott

1 av 16 | Foto: Andreas Hillergren
”Ett kap”Gabriella Soutine och Henrik Larsson sålde lägenheten i Stockholm och köpte en slottsvilla i Malmö åt sig och deras två barn. ”Jag tror att vi har gjort ett kap”, säger Gabriella om huset som har allt ifrån väggmålningar och marmorgolv till snidade paneler i mahogny.

avKristoffer Törnmalm

NYHETER

På utsidan en helt vanlig villa – men innanför väggarna en gustaviansk herrgård.

Gunnar och Vera har ägnat mer än 30 år åt sitt livs verk.

Nu är det till salu.

Foto: Foto: KRISTER HANSSON
Säljer sitt livsverk Vera och Gunnar har ägnat 30 år till att fullända sitt hus. Nu säljer de – för att inreda ett annat hus.

Vad skulle du göra om du älskade gamla slott och drömde om att omge dig av antikviteter?

För Gunnar och Vera i Malmö var svaret enkelt: de byggde sin egen herrgård – mitt i villaidyllen.

– Det har inte handlat om fåfänga utan om att förverkliga en dröm, att bygga något stort, säger Gunnar.

Detaljrikt

I mer än 30 år har han slitit med sitt minst sagt spektakulära bygge – allt för att drömhuset skulle bli verklighet. Och det är få detaljer som har lämnats åt slumpen: väggarna i entrén är försedda med snidade paneler i mahogny. I salongen pryder handgjorda nischer väggarna och överallt har Gunnar och Vera placerat ut antikviteter.

Många av inredningsdetaljerna har dock inte funnits att köpa i bygghandeln eller hos antikhandlare. Det har dock inte stoppat Gunnar.

– Om du vill ha någonting finns två alternativ: antingen köper du det eller så tillverkar du det själv. Vill du ha ett lejon i sten och det inte finns att köpa så får du hugga ut en egen, säger han.

Nya planer

Men Gunnars och Veras häpnadsväckande ombyggnation har kommit till sitt slut. Nu ska de sälja kåken.

– Vi hittade ett hus på 105 kvadratmeter där vi har rivit ut väggar så att vi kan sitta på en central plats vid ett bord av mahogny som är tre meter långt, och flukta på ett landskap av alla våra saker, säger Gunnar.

Prislappen för Gunnar och Veras livsverk är satt till 3,3 miljoner kronor.