Civila utsatta för våldet i Aleppo

NYHETER

Vid striderna mellan regerings- och rebellstyrkor i Aleppo i Syrien utsattes civilbefolkningen för ett fasansfullt våld, framgår av en rapport från Amnesty International.

Amnesty har granskat ett 30-tal attacker, intervjuat civila som inte varit inblandade i striderna och talat med anhöriga till personer som dödats i attackerna.

Urskiljningslös beskjutning

Många civila dödades i sina hem eller när de köade för att köpa bröd vid urskiljningslös artilleri- och granatbeskjutning mot bostadsområden och sjukhus.

"Civila utsätts för daglig artilleri-och granatbeskjutning från regeringsstyrkorna i olika delar av staden. För många finns det helt enkelt ingenstans där de kan söka skydd. Familjer lever i ständig rädsla för nästa attack", skriver Donatella Rovera, som nyligen återvänt från Aleppo, i ett uttalande.

Patienter dödades

En läkare i staden har berättat att sjukhuset där han arbetade bombades under tre dagar den 12 till 14 augusti. I attackerna dödades både patienter och personer som befann sig utanför sjukhuset.

Även om de flesta av attackerna Amnesty utrett i Aleppo kan kopplas till regeringsstyrkorna har många civila dödats av rebellstyrkor.

Enligt Amnesty har det skett en kraftig ökning av utomrättsliga avrättningar av civila som inte varit inblandade i striderna.

Torterade och skjutna

Kroppar märkta av tortyr, ofta unga män, har påträffats med bakbundna händer, skjutna i huvudet. Många av dem har dumpats i närheten av flygvapnets underrättelsetjänst, som kontrolleras av regeringsstyrkorna.

Ökat har även antalet civila som torterats och dödats av rebellerna.

Amnesty har upprepade gånger krävt att ledningen för Fria syriska armén ska sätta stopp för övergreppen och morden.

Över 23 000 människor har dödats sedan upproret i Syrien inleddes i mars förra året, enligt Londonbaserade Syrian Observatory for Human Rights.