Tog bilen efter vinprovningen

NYHETER

Provade ett 50-tal viner: "Jag tog en klunk av varje sort"

En av landets mest kända vinprovare chansade och tog bilen till sommarstugan efter flera timmars vinprovning.

Då han senare stoppades i en trafikkontroll blåste han positivt och döms till böter för rattfylleri.

– Klart det är förargligt, säger mannen. Det var inte så himla betänksamt men jag kände mig inte berusad. Körningen påverkades inte.

Vinprovaren, en välkänd medieprofil inom mat och vin, berättar att han provade ett 50-tal viner i måndags eftermiddag på sin arbetsplats i Stockholm.

– Jag tog en klunk av varje vinsort och spottade sedan ut det noggrant, jag trodde inte det skulle ge utslag.

Dagen innan hade han druckit två glas vin till maten.

Brukar cykla

I vanliga fall brukar han promenera eller cykla hem efter en vinprovning, denna gång skulle han till sommarstugan med familjen och tog bilen efteråt, ungefär en timmes bilresa.

– Den här gången var ett undantag.

Då han nästan var framme stoppades han vid en trafikkontroll nära Arlanda och blåste positivt i polisens mätinstrument, minst 0,2 promille. Det är gränsen för rattfylleri i Sverige.

Vinprovaren fick följa med till polisstationen för kroppsbesiktning. Efter säkerhetsavdrag fann polisen att mannen hade en alkoholkoncentration på 0,11 milligram alkohol i utandningsluften.

Vinprovaren säger i polisförhör att han inte har några alkoholproblem, men blir trött när han provar viner.

Böter på 12 000 kronor

Enligt ett experiment han hört talas om tror han att ungefär sex procent av den totala mängden vin går in i kroppen vid vinprovning.

Dagen därpå utfärdades ett strafföreläggande om rattfylleri med 40 dagsböter, 12 000 kronor. Han ska betala 500 kronor till Brottsofferfonden.

Mannen fick behålla körkortet.

– Det är lite av en gråzon, om vinprovning ger utslag eller inte. Det kan vara olika individuella variationer. Nu fick jag ett klart besked, det går inte att köra bil efteråt.