50 döda under strider i Hama

NYHETER

Syriska regeringssoldater dödade minst 50 personer under strider med rebeller i centrum av staden Hama, uppger ögonvittnen och aktivister på torsdagen.

– Under striderna gick armén in och gjorde räder i stadsdelen Arbaeen och dödade medlemmar i tre familjer, sade Hamabon Abu Ammar.

En annan invånare berättade att striderna fortsatte och att rebeller bett stridande från andra delar i staden om hjälp.

Samtidigt fortsatte striderna i storstaden Aleppo, och FN-bedömare tror att det avgörande slaget närmar sig där.

– Våldet trappas upp allt mer. För två veckor sedan var Damaskus i blickpunkten, nu är det Aleppo där en avsevärd militär uppbyggnad har skett. Vi har därför anledning att tro att vi står inför de avgörande striderna, sade Hervé Ladsous, chef för FN:s fredsbevarande operationer, till reportrar efter det att han informerat säkerhetsrådet.

Erövrade stridsvagnar

President Bashar al-Assads regeringsstyrkor intog Aleppo den 20 juli. Strider har pågått sedan dess och militära bedömare har förutspått att det kommer att bli en utdragen kamp.

På torsdagen använde rebeller för första gången stridsvagnar när de angrep en militärflygplats nordväst om Aleppo. Abdel Azis Salameh, en av rebellernas befälhavare, sade att man erövrat fyra stridsvagnar från regeringsstyrkorna.

Går inte in med militär

Efter FN-medlaren Kofi Annans avgång upprepar USA att landet inte överväger något militärt ingripande i Syrien.

– Vår position har inte förändrats. Vi ger icke-dödligt stöd till oppositionen, sade Vita huset talesman Jay Carney.

TT-AFP-Reuters