Kravet: Kör solo

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kommunalråden varnar Stefan Löfven: Dumpa V och MP och gå till val ensam

1 av 4

Här dumpas Miljö­partiet av Socialdemo­kraterna.

I Aftonbladets unika ­enkät kräver nästan nio av tio S-kommunalråd att ­Stefan Löfven går till val utan samarbetspartier.

– Det blir tydligare och lättare att profilera den ­politik vi vill föra, säger Elvy Söderström, kommunal­råd i Örnsköldsvik.

En stor del av S-kommunalråd vill inte se ett samarbete som vid valet 2010.
En stor del av S-kommunalråd vill inte se ett samarbete som vid valet 2010.

På lördag gör Stefan Löfven Almedalspremiär som Socialdemokraternas partiledare. Både partikamrater och politiska motståndare väntar på en rad besked från honom.

En av de frågor där S-ledaren pressas allra hårdast handlar om vilket regeringsalternativ han tänker sig att leda efter valet 2014. Men hittills har han inte gett ­något tydligt svar.

– Jag ber att få återkomma i den frågan, har han sagt ­flera gånger.

Vill inte ens samarbeta

Samtidigt har både V och MP meddelat att man vägrar vara samarbetspartier till S om man inte får ministerposter.

Fram tills förra riksdagsvalet var det kutym att S gick fram själva och sökte samarbete efter en eventuell valseger. Men traditionen bröts av Mona Sahlin som gick till val i allians med V och MP. Och gjorde sämsta valresultatet för S sedan 1914.

Nu kräver partiet en återgång till den gamla ordningen. I Aftonbladets unika ­enkät, där 104 kommunalråd och oppositionsråd runt om i landet svarade, vill 87 ­procent att S ska gå fram ­utan samarbetspartier i valet 2014. Bara två procent vill upprepa det rödgröna samarbetet från 2010.

– Det är viktigt att vi visar vår politik och var vi står. Jag skulle vilja att blocken bröts upp så att vi kommer loss i svensk politik, säger Göran Dahlström, kommunalråd i Katrineholm.

Otydlig egen profil

Många i enkäten svarar att det största problemet med det rödgröna samarbetet var att Socialdemokraternas egen profil blev otydlig.

En av Stefan Löfvens närmaste vänner i partiet är VU-ledamoten Elvy Söderström, som är kommunalråd i hans gamla hemstad Örnsköldsvik. Även hon vill att S går till val utan samarbetspartier.

– Då blir det tydligare vad vi står för och vad vi vill. Det finns inga risker, vi har provat båda och jag tror att det positiva med att gå fram själv överväger, säger hon.

Stefan Löfven har hittills lyft fram jobben, utbildningen, näringslivet och forskningen som partiets viktigaste framtidsfrågor. Aftonbladets unika enkät visar att nästan 40 procent av S-politikerna vill att han därutöver prioriterar miljön och klimatet.

– Vi har enormt stora klimatutmaningar och måste ha en politik för hur vi kan bli fossilbränslefria i framtiden. Det finns inga gen­vägar, säger Katarina Berggren, kommunalråd i Botkyrka.

Miljö vinner inte val

Enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är miljöfrågan knappast en valvinnare, men kan vara nog så viktig för S ändå.

– Om han pratar mycket om miljöfrågan i talet kan det ha funktionen att man börjar bädda för samarbete med Miljöpartiet efter valet, säger han.

Aftonbladets enkät visar också att Håkan Juholts hjärtefråga – barnfattig­domen – har slagit rot ute i landet. En dryg fjärdedel av S-politikerna vill att Löfven ska fortsätta på den inslagna vägen i talet på lördag.

Men profilen som ett ­feministiskt parti får sig en rejäl törn. Ingen av de 104 svarande prioriterade feminismen bland svarsalternativen.

’Löfven har ett unikt tillfälle’

Katarina Berggren, kommunalråd (S) i Botkyrka:

– I första hand tycker jag vi ska gå fram som ett eget parti, det brukar vara klokt att vara tydliga mot väljarna med sin egen politik. Sedan har jag väldigt goda erfarenheter från Botkyrka där vi har agerat på det sättet, men samtidigt hittat frågor där vi har varit överens med V och MP. Det är viktigt att man också hittar samarbetspartners dagen efter valet.

Lars Bryntesson (S), oppositionsråd (S) i Värmdö:

– Stefan Löfven har ett unikt tillfälle att gå till historien som den S-ledare som lyckades förverkliga idén om sysselsättning och tillväxt i kombination med ekologiskt tänkande och miljöteknik. Men vi måste börja ­ bli konkreta med vad vi menar med den typen av före­tagande.

Göran Dahlström, kommunalråd (S) i Katrineholm, anser att miljöfrågan är viktigt men vill att Stefan Löfven nu gör integrationen till sin stora fråga:

– Miljöfrågan rullar i Sverige och något så när internationellt. Men det vi inte kommer ­någonstans med är integrationen. Kan vi inte göra någonting åt den frågan i S och övriga etablerade partier så kommer SD att bli det tredje eller kanske andra största partiet i Sverige. Vi måste sätta oss ner och diskutera hur vi ska hantera frågan, utan att kalla varandra rasister.

Publicerad: