ISKALLT

Socialdemokraterna slår nytt historiskt bottenrekord – ”Missnöjda väljare ser V som ett alternativ”

Klicka på bilden för större storlek.
Klicka på bilden för större storlek.

Håkan Juholts semester är över – men knappast hans kris.

Socialdemokraterna backar till 23,6 procent och når en historisk lägstanivå.

– Väljare som är missnöjda med det som händer i S ser nu V som ett alternativ, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Det var en brunbränd Håkan Juholt som i går kväll mötte media för första gången på en månad på Folk och försvars konferens i Sälen.

Han har varit på semester i Mexiko och hållit sig undan media under de senaste dagarnas anklagelser om att han ljugit om hur a-kassan hanterades i höstbudgeten.

Backar med över två procentenheter

Och det är inga roliga nyheter som möter S-ledaren.

I senaste Aftonbladet/United Minds backar nämligen hans parti med 2,1 procentenheter till 23,6 procent av väljarstödet.

– Det är slående att det ser ut att finnas potential för Socialdemokraterna att rasa ännu mer, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Mycket talar för att många av de missnöjda S-väljarna har sneglat vänsterut mot Lars Ohlys nyvalde efterträdare. Samtidigt som S backar ökar V till 7,9 procent och får sitt högsta stöd sedan april 2009.

– Jonas Sjöstedt gör ett bra intryck. Klart att väljare som är missnöjda med det som händer inom S nu ser V som ett alternativ, säger Carl Melin.

”Ingen Juhulteffekt”

Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde glädjer sig åt uppsvinget, men tror inte det är en effekt av Juholts problem.

– Generellt tror jag inte att man röstar på V för att man ogillar andra partier.

Det är dock inte bara Håkan Juholt som lär få huvudvärk av de nya opinionssiffrorna.

Även Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund har en hel del att fundera på. Partiets stöd, 2,8 procent, är nu det lägsta sedan United Minds mätningar inleddes, samtidigt som han utmanas om partiledarposten av högerfalangens kandidat Mats Odell.

Sverigedemokraterna är det parti som ökar mest i mätningen, till 8,3 procent.

”Jag har tänkt strategiskt”

På Folk och försvars konferens i Sälen bröt Håkan Juholt i går till slut tystnaden inför det samlade pressuppbådet och slog tillbaka mot de senaste dagarnas anklagelser om att han ljugit om hur frågan om a-kassan behandlades i partiets höstbudget.

– Jag har sannerligen inte ljugit. Det är alldeles uppenbart att det hela tiden pågått en ryktesspridning om mig, säger han.

Trots ett historiskt lågt opinionsläge ser S-ledaren positivt på framtiden.

– Den senaste månaden har jag läst, studerat, vilat och tänkt strategiskt. Det kommer att inom kort hända en hel del saker. Vi kommer att prestera bättre nu, ryktesspridningen är på väg att ebba ut, säger han.

Publisert: