Panik på börserna – överallt

Krisen i Grekland skapar kaos: Ingen vet vad som kan hända

Aktieägaren Helena Röcklinger, 23, ser sina pengar krympa.
Aktieägaren Helena Röcklinger, 23, ser sina pengar krympa.

Eurokrisens mörka moln drar in.

I går störtdök världens börser och i Stockholm ­raderades hela årets uppgång på en dag.

– Vi befinner oss nu i en ryktessituation där ingen vet vad som ska hända, s­äger Jan Dinkelspiel, ­Sverigechef för nätbanken Nordnet. 

Fredagens börshandel var allt annat än uppåt. I princip alla Europas börser öppnade på stora minus. Ett par minuter efter att Stockholmsbörsen öppnat raserades hela årets vinst. ­Anledningen stavas euro, Grekland och Spanien.

I förrgår sänkte kreditvärderingsinstitutet Moodys Greklands kreditvärdighet från B- till CCC. Och 19 spanska banker, varav landets tre största, fick sänkta kreditbetyg med upp till tre steg av kreditbolaget Fitch. Spaniens förmåga att stötta det egna bankväsendet bedöms ha minskat.

”Avskyr risker”

Raset på Stockholms­börsen fortsatte under gårdagen, och när den stängde för dagen hade börsen gått ner tre procent.

– Det är helt enkelt så att ingen vet vad man ska ta hänsyn till, marknaden avskyr risker, och osäkerhet är lika med risk. Men i stället för att utvärdera situationen sätts spekulationerna i gång. Vi befinner oss nu i en ryktessituation där ingen vet vad som ska hända, ­säger Jan Dinkelspiel.

Under gårdagens G8-­möte diskuterade medlemsländerna olika lösningar – stimulanser eller sparande – för att lösa krisen för euroländerna, rapporterar TT. Om inte detta görs kan en ekonomisk kris drabba hela världen, likt den när Lehman Brothers gick i konkurs 2008.

– Skulle Grekland krascha eller lämna euron befinner vi oss i ett annat läge. Om Grekland faller och alla deras bankkunder tar ut sina sparpengar, vad gör då spanjorerna och på sikt även fransmännen? Faran är att Grekland kan bli ett nytt Lehman, säger Jan Dinkelspiel.

Kan gå upp igen

Aktieägaren Helena Röcklinger, 23, marknadsansvarig på Unga aktiesparare i Göteborg, har handlat på börsen i ett par år. Men hon är inte rädd att hon ska gå back efter gårdagens störtdyk.

– Det är väl klart att det är lite surt att se att saldot på aktieportföljen gått ner vid sådana här tillfällen, men under året har jag ändå fått bra avkastning, säger hon.

Hon tillägger att börsen kan gå upp lika fort som den gått ner.

– När det är högkonjunktur är det ingen konst att vara vinnare på börsen, men det gäller att hitta ett sätt att få värdeökning även om börsen inte går så bra för tillfället.

Publisert: