Reinfeldt får kritik för ”etniska svenskar”

Fredrik Reinfeldts uttalande om att "etniska svenskar" inte är arbetslösa ledde till starka reaktioner i sociala medier.
Nu får han kritik även från alliansen.
– Han spelar SD i händerna genom att bekräfta att vissa har mer rätt till Sverige än vad andra har, säger Fredrick Federley, (C).

Det var under ett besök på ett bageri i Växjö som Fredrik Reinfeldt fällde det uppmärksammade uttalandet om arbetslösheten bland "etniska svenskar".
Statsministern slog fast:

– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.
Analysen ledde redan i går kväll till skarp kritik på bloggar och twitter.  Nu får statsministern kritik även från sina allianskamrater.
Centerns migrationspolitiska talesperson Fredrick Federley menar att Reinfeldt spelar Sverigedemokraterna i händerna.

– Han säger nästan att "etniska svenskar" har större rätt till Sverige och att de som inte är svenskar är här som gäster, lite på nåder.
Enligt Federley är den höga arbetslösheten bland invandrare är ett välkänt problem men beklagar att statsministern legitimerar betoningen av etnicitet som förklaring.

– Det är ytterst beklagligt att statsministern väljer att dela upp befolkningen i etniska svenskar och inte. Det kommer vi få betala mycket för i framtiden.
Emma Henriksson, migrationspolitisk talesperson för KD, tycker att det är viktigt att prata om arbetslösheten bland invandrare men varnar samtidigt för att uppdelningen kan leda till ett "vi och dom"- tänkande.

– Det är viktigt att vi alla tänker på hur vi uttrycker oss så att det inte kan uppfattas som att vi exkluderar och pekar ut en viss grupp, säger hon.
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M), som kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn när han var tre år, vill inte kritisera sin partiledares uttalande.

– Äntligen pratar någon om det här problemet. Ledande politiker har inte vågat ta i frågan tidigare.
Finns det något problem med att använda begreppet "etniska svenskar"?

– Nej, det viktiga är problemet, inte vad man kallar det.

Publisert: