"Vaknade av att hon motade bort mig

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Våldtog kvinna – när de båda sov

Den 27-årige mannen misstänks ha våldtagit en sovande kvinna.

Hans försvar: även han sov.

I förhör säger han att han vaknade av att kvinnan motade bort honom.

I dag väcktes åtal i Lycksele tingsrätt mot den 27-årige mannen.

Han misstänks för en våldtäkt av en kvinna som ska ha inträffat i en stuga i Vilhelmina somras.

Sexsomni

Enligt åtalet våldtog han kvinnan när hon sov. På grund av berusning och sömn befann hon sig i ett hjälplöst tillstånd enligt åklagaren.

Men även den 27-årige mannen menar att han sov under övergreppet.

– Jag vaknar av att hon motar bort mig och frågar: är du vaken? säger mannen i förhör.

27-åringen säger att han lider av två sömnstörningar, somnambulism och sexsomni och att han befunnit sig i ett sådant tillstånd under gärningen.

Han menar att det hänt honom vid ett tidigare tillfälle då hans dåvarande flickvän på morgonen berättade att han haft sex med henne i sömnen.

"Accepterad diagnos"

Sexsomni är mycket ovanligt, få fall finns rapporterade. Det innebär att den som lider av störningen har sex med andra eller sig själv under tiden man sover.

Efteråt kan man vara helt omedveten om vad som hänt.

– Detta är en mycket väl accepterad diagnos inom området sömnmedicin. Det är annorlunda än att ha en sexuell dröm. Det är fullfjädrad sexuellt beteende under sömn, förklarar doktor Cramer Bornemann, neurolog och ställföreträdande direktör för Minnesota Regional Sleep Disorders Center in Minneapolis för WebbMD.

Somnambulism är sömngång, att man går i sömnen, och förekommer hos omkring 5 procent av alla barn men är ovanlig hos vuxna.

Expertvittne

Som expertvittne till rättegången kallas en professor som är expert i somnambulism och sexsomni.

Hans kunskaper ska användas för att få fram om det är möjligt att 27-åringen befann sig i ett sådant tillstånd den där kvällen i juni i fjol.

2007 friades en 38-årig man från ett övergrepp på en 8-åring. Mannen menade att han sov och inte visste vad han gjorde.

Det kan inte uteslutas, menade då hovrätten för nedre Norrland, att han sovit, och under sömnen drömt att han hade sex med sin maka.

Senast 2011 friades en annan man av hovrätten som tidigare dömts till två års fängelse av tingsrätten. Även han menade att han handlade i sömnen och hovrätten såg det inte som uteslutet.

Publicerad: