GW övertygad om att Linköpingsmorden kommer lösas

Miljonbelöning för dubbelmördarens namn står kvar

avAmanda Skagerström Lindau

Polisen har med hjälp av ny dna-teknik fått fram 30 nya profiler i utredningen av dubbelmorden i Linköping för 15 år sedan.

Leif GW Persson vill inte kalla de nya träffarna för ett genombrott – men han är fortfarande övertygad om att fallet kommer att lösas.

– Förr eller senare så kommer vi att hitta gärningsmannen. Oavsett om han lever eller är död kommer vi att göra det.

Tack vare en ny metod för sökningar efter dna-träffar har polisen fått fram 30 nya dna-profiler i utredningen av morden på Mohammed Ammouri och Anna-Lena Svensson i Linköping 2004.

Sedan årsskiftet kan polisens Nationellt forensiskt center inte bara söka på en gärningsmans dna-profil – utan även bland släktingar som begått brott. Det är också genom den här metoden som polisen ser ut att ha klarat upp en våldtäkt som begicks för 24 år sedan i Billdal.

1 av 13 | Foto: LORENTZ-ALLARD ROBIN

GW: ”Nu ska vi nog sansa oss”

Någon som länge intresserat sig för Linköpingsfallet är kriminologiprofessor Leif GW Persson – men när han får frågan om vad han anser om genombrottet i utredningen är hans första reaktion sval.

– Nu ska vi nog sansa oss lite.

– Man har ju fått anknytningar till ett antal personer, men något genombrott skulle jag inte beskriva det som.

Leif GW Persson vågar ännu inte hoppas att man kommit närmare en faktisk lösning.

Positiv till nya metoden

– För tillfället har man då ett 30-tal jämförelser som man utgår från, det kommer i slutänden generera betydligt fler personer, utan för den skull att det är någon fullständig garanti att det handlar om någon av dem.

Samtidigt som han inte vågar hoppas att man är närmre en lösning av fallet är han dock övertygad om att det nya sättet att söka dna-träffar kommer att ge tydliga resultat i framtiden.

– Det är klart att det ökar möjligheterna, för i och med det kan man ju bli topsad via ombud.

– Det vidgar ju sökområdet, men det kommer ju inte att leda till några gigantiska resultat, men en och annan kommer säkert att åka dit som annars hade klarat sig.

Erbjuder en miljon för mördarens namn

2012 gick Leif GW Persson ut och erbjöd en belöning på en miljon kronor till den som kunde namnge dubbelmördaren. Den belöningen står fortfarande kvar, uppger professorn.

– Ja, det gör det, om det nu skulle vara så. Men alla de som erbjudit mig personer i den delen har vi sett till att kolla naturligtvis. Och nej, det har inte gett nåt, säger han.

Och även om Mohammed Ammouri och Anna-Lena Svenssons mördare inte skulle finnas bland de 30 dna-profiler som NFC nu tagit fram är Leif GW Persson fortfarande övertygad om att fallet en dag kommer att klaras upp.

– Det har jag trott hela tiden, med tanke på att vi har ett dna. Förr eller senare så kommer vi att hitta gärningsmannen. Oavsett om han lever eller är död kommer vi att göra det.

ARTIKELN HANDLAR OM