Forskare oense om mobilers påverkan på barn

TT

Publicerad 2019-03-06

Studier som påstår att barns hjärnor påverkas negativt av mobilanvändande ifrågasätts. Arkivbild.
Studier som påstår att barns hjärnor påverkas negativt av mobilanvändande ifrågasätts. Arkivbild.

Brittiska forskare ifrågasätter studier som menar att barn och ungdomar blir beroende av sina mobiler och att mobilanvändningen kan påverka hur hjärnan utvecklas, rapporterar Vetenskapsradion.

Termen popcornhjärna har använts av forskare som anser att mobilanvändande är skadligt för barn och ungdomar.

Begreppet bygger på en teori om att hjärnan alltid strävar efter mesta möjliga välmående till minsta möjliga energikostnad, och att till exempel mobilspelande gör att barnen kan sysselsätta sig långa perioder utan att de behöver engagera sig i mänskliga relationer. Detta ska i sin tur leda till att deras hjärnor inte utvecklas som de ska.

– Vi som jobbar med barn dag efter dag ser en förändring. Vi ser helt klart att ungdomar har jättesvårt att beskriva hur de mår. De hittar inte ord, säger psykiatern Hassan Jaghoory, som menar att barn och ungdomars beteenden har ändrats sedan 2012 – året då smarta telefoner slog igenom på allvar.

Nu ifrågasätter forskare teorin om popcornhjärnor. En brittisk undersökning visar i stället att upp till 2,5 timmars mobilanvändning om dagen tvärtemot kan förhöja det psykiska välbefinnandet, eftersom det är ett enkelt sätt att ha kontakt med vänner och hålla sig uppdaterad.

Mer mobilanvändning än så kan enligt undersökningen leda till att man mår sämre, men då handlar det framför allt om att man håller på med mobilen i stället för att sova.

LÄS VIDARE