Cecilia Wikström petas från sin EU-kandidatur – ”Har blivit avsatt”

Björklund: ”Vi har gjort ett misstag, men nu rättar vi till det”

Liberalernas ledning har gett Cecilia Wikström ett ultimatum – lämna de styrelseuppdrag hon har utanför politiken eller petas från sin EU-kandidatur.

Enligt partisekreterare Maria Arnholm har Wikström valt att behålla sina uppdrag – och tas därför bort som toppnamn på EU-vallistan.

Wikström själv håller inte med om att hon gjort ett val.

– Jag är avsatt. Jag har inte valt det ena eller det andra, jag har blivit avsatt, säger hon på en presskonferens.

Liberalernas ledning har krävt att Cecilia Wikström lämnar de betalda uppdrag hon har vid sidan av politiken – annars skulle hon att petas från sin EU-kandidatur.

– Liberalernas partistyrelse har bett Cecilia Wikström att välja mellan att toppa vår EU-lista eller att behålla sina styrelseuppdrag, säger partisekreterare Maria Arnholm på en pressträff enligt TT.

”Styrelsen har vädjat”

Enligt Arnholm har Wikström nu gjort sitt val.

– Styrelsen har vädjat till Cecilia att stå kvar på listan och leda vår viktiga EU-valrörelse, men hon har valt att behålla sina uppdrag. Vi beklagar verkligen det.

Cecilia Wikström har varit EU-parlamentariker i tio års tid.

Anledningen till att hon nu petas är SVT:s  avslöjande om att Wikström sitter i dubbla styrelser i bolagen Beijer-Alma och Elekta, där hon lyfter 70 000 kronor i månaden utöver sin ledamotslön på 80 000 kronor.

Björklund: ”Gjort ett misstag”

Att som parlamentariker ha sidopuppdrag är tillåtet så länge intäkterna redovisas, vilket Wikström har gjort, skriver TT. Ledamöter uppmanas däremot att undvika intressekonflikter och Liberalerna anser nu att Wikströms uppdrag utanför politiken riskerar att leda till en förtroendekris.

Maria Arnholm tar själv på sig en del av ansvaret, eftersom hon, liksom valberedning, känt till uppdragen när man satte EU-vallistan. Det är först efter avslöjandet som partiets etikkommitté tittat närmare på frågan.

– Det finns stor anledning till självkritik. Valberedningen har sagt att man gjorde en felbedömning, och jag tar också på mig ansvar för det, säger Maria Arnholm.

Även partiledare Jan Björklund menar att man borde prövat fallet tidigare.

– Vi har gjort ett misstag, men nu rättar vi till det. Det borde ha gjorts en etikprövning redan förra året, säger Björklund till TT.

Han menar att styrelseuppdragen och omfattningen av hennes arvoden inte är förenliga med uppdraget som EU-parlamentariker.

– Det reser frågor om lojaliteter och fokus i arbetet.

Wikström: ”Jag har inte valt”

I en intervju med SVT försvarar Wikström själv sina dubbla stolar:

– Jag kommer jobba 100 procent för mina väljare. Jag har hög arbetskapacitet och har efter tio år i EU-parlamentet fått sådan rutin att jag kommer klara av detta också. Det är helt förenligt med mitt uppdrag som EU-parlamentariker, sa hon till kanalen i samband med avslöjandet.

På en presskonferens efter Liberalernas besked om att hon petas fortsätter hon försvara sina åtaganden i styrelserna – och hävdar själv att hon inte alls gjort ett val mellan politiken och uppdragen.

– Den partistyrelse i vilken jag själv ingår har idag beslutat att avsätta mig, säger hon.

– Jag är avsatt. Jag har inte valt det ena eller det andra, jag har blivit avsatt.

Wikström menar att det inte är förrän avslöjandet i SVT som någon i partiet uttryckt sig kritiskt mot styrelseuppdragen – tvärtom har hon fram tills dess mött positiva reaktioner.

– Min uppfattning var att när vi för exakt tre veckor sen hade partiråd valde medlemmarna mig enhällig – för den person jag är.

”Jag är den jag är”

– Jag är den jag är och jag uppfattade att partiet ville ha mig så som den jag är.

– Ingenting har i sak förändrats sen dess. Det som förändrats är att man sagt att man borde gjort en utredning tidigare, låtit etikkommittén titta på det här. Det får stå för partiet.

Hon avslutar presskonferensen med att önska Liberalerna all framgång i den kommande EU-kampanjen.

– För min egen del ska jag stryka ordentligt i almanackan och ta ett djupt andetag och tänka efter ordentligt vart vägen bär.

Aftonbladet har sökt Cecilia Wikström.

Maria Arnholm, partisekreterare i Liberalerna.
Maria Arnholm, partisekreterare i Liberalerna.
Publisert:

LÄS VIDARE