Fel av regeringen att sparka Ågren

Arbetsdomstolen: Fel att avskeda Transportstyrelsens generaldirektör

Av: 

TT

Det var fel av regeringen att sparka Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren i samband med it-skandalen, slår Arbetsdomstolen fast.

Hon ska därför få tillbaka sin tjänst som generaldirektör i Regeringskansliet.

Det var i januari 2017 som Transportstyrelsens generaldirektör fick order att lämna sin post när Säpo inledde en förundersökning med anledning av it-skandalen på myndigheten.

Maria Ågren erkände först brott, men drog sedan tillbaka sitt erkännande och stämde staten. Nu konstaterar Arbetsdomstolen att hon visserligen allvarligt brustit i aktsamhet under it-skandalen – men inte avsiktligt.

"Domstolen har sammantaget funnit att Maria Ågren inte kan anses ha åsidosatt sina åligganden på ett sådant grovt sätt att det motiverar ett avskedande från anställningen i Regeringskansliet. Avskedandet var alltså olagligt. Maria Ågren återfår därför sin anställning i Regeringskansliet", skriver domstolen.

”Ville få klarhet”

Maria Ågren skriver i en kommentar till TT att hon är nöjd över domstolens beslut och att det känns skönt att frågan blivit prövad.

"Hela den här processen har gett mig erfarenheter som jag tar med mig i mitt fortsatta yrkesliv", skriver hon och framhåller att hon velat få saken prövad inte bara för sin egen skull.

"Jag ville få klarhet i om hanteringen av min anställning hade skett på ett korrekt sätt. Det är första gången en GD avskedas på detta sätt och även ansvarsnämnden påtalade att det var ett oklart rättsläge. Därför var det också angeläget för andra med motsvarande anställning att få frågan prövad."

Ågren fick även ett strafföreläggande för vårdslöshet med hemlig uppgift, ett brott som hon därmed erkände sig skyldig till. Straffet blev 70 000 kronor i böter.

Maria Ågren.
Maria Ågren.

När Ågren sparkades från tjänsten stämde Sveriges Ingenjörer staten och krävde skadestånd. Av stämningsansökan framgår att Maria Ågren nu förnekar brott och att hon ska ha godkänt strafföreläggandet "enbart i syfte att undvika massmedial exponering".

– Utgången i målet har varit ganska oviss, det har funnits ganska många frågor som har varit oklara. Vi har varit förberedda på att det kunde gå åt ömse håll, säger Arbetsgivarverkets chefsjurist Hedda Mann till TT.

Det är Arbetsgivarverket som har företrätt staten i målet.

Enligt Hedda Mann har det rått oklarheter om både bevisning och olika rättsregler.

– Det var ju oklart, till exempel, om hon skulle anses skyldig till den brottsliga gärningen. Det tyckte inte Arbetsdomstolen, säger Hedda Mann.

Fick betala böter

Efter avskedet fick Ågren en ny tjänst på Regeringskansliet – med samma lön och samma titel, generaldirektör, fram till 2021. Men redan i juli begärde regeringen att hon skulle avskedas även från detta jobb sedan det framkommit att hon erkänt brott angående datahanteringen och godtagit böter på 70 000 kronor.

Publisert:

LÄS VIDARE