Tupplur förhöjer prestationsförmågan

Publicerad:
Uppdaterad:

En timmes sömn mitt på dagen hjälper oss att arbeta bättre

Att ta en liten tupplur under arbetsdagen kan hjälpa oss att arbeta bättre, det visar ny forskning.

Personer som sov en timme halvvägs genom en serie svåra tester presterade dramatiskt bättre resultat jämfört med de som inte hade sovit, det upptäckte Sara Mednick på Harvard universitet tillsammans med sina kollegor.

Teamet undersökte hur effekten av hur en kort tids sömn påverkar arbetsresultatet. Trettio frivilliga fick utföra uttröttande arbetsuppgifter.

Forskarna mätte hur snabbt försökspersonerna kunde bearbeta visuell information och svara korrekt på frågor.

Sömnen gav toppform

Personerna testades i fyra timmar vid varje tillfälle som delades in i fyra sessioner. En tredjedel av de frivilliga fick sova en timme mitt på dagen medan en tredjedel sov en halvtimme. Den tredje gruppen fick inte sova.

Det tog mer än femtio procent längre tid för de som inte fick ta tupplur, att utföra uppgifter som de fick vid det sista tillfället på dagen än vid det första tillfället.

De som fick sova en timme förbättrade däremot sina resultat den sista sessionen jämfört med den andra och var i toppform även i slutet av testet.

Kompensera utebliven sömn

- Det är osannolikt att en tupplur kan förbättra prestationsförmågan, säger Torbjörn Åkerstedt som är bland annat sömnforskare, Karolinska Institutet.

Enligt Torbjörn Åkerstedt kan dock tuppluren kompensera utebliven sömn.

- Om du har klivit upp två timmar för tidigt och tar en tupplur sedan så kan du ta igen sömnen, säger han.

Enligt Torbjörn Åkerstedt så sover vi 7,2 timmar i snitt per natt under en arbetsvecka. På helgen sover vi gärna en timme längre. Sömnbehovet kan dock variera men i genomsnitt är det ungefär åtta timmar. Kvinnor sover något längre än män.

Så påverkade tuppluren:

Susanna Vidlund

Publicerad: