Irja, 84, överlevde två dygn i skogen

NYHETER

84-åriga Irja Heinonen kan konsten att överleva.

Hon gick vilse i skogen men hittades oskadd efter två dygn.

- Jag hittade rent vatten i en bäck och drack så mycket jag orkade, säger Irja.

Hon skulle bara gå ut för att plocka blommor. Men minnet har börjat svikta. Irja Heinonen promenerade rakt förbi sin stuga i Korsberga, Eksjö.

Ut i den snåriga granskogen.

Där hittades hon två dygn senare, av det största räddningspådraget på två år i Jönköpingstrakten. En helikopter och närmare 80 personer från polisen, hemvärnet, orienterings- och brukshundsklubben samt motorcykelkåren deltog i sökandet som försvårades av den svåra terrängen.

Aldrig orolig

Men Irja var aldrig orolig, trots att hon ramlade omkull flera gånger.

- Jag har varit så mycket i naturen ända sedan barnsben så jag var inte rädd. I stan kan det hända vad som helst, säger hon.

Hon visste att hon måste dricka för att överleva. Hon hittade en bäck, kupade handen och sörplade i sig det kalla vattnet. Hon plockade ormbunkar för att skydda ansiktet mot myggen. Sedan lade hon sig och sov mellan solvarma stenar.

Många människor

- En hund hittade mig, jag tror att det var en rottweiler. Jag fattar inte att så många människor letade efter mig i skogen. Det var så trevligt att se alla unga människor som inte tappat minnet, säger hon i telefon från servicehuset hon nu flyttat till.

- Jag fattar inte att jag blivit så glömsk att jag går vilse. Det räcker med skogsäventyr för min del nu, säger Irja Heinonen.

Gör så här om du går vilse

Christine Modig