Bränder

Brand på ungdomshem i Hallstahammar

Av: 

Hanna Olsson Berg

Gustaf Tronarp

NYHETER

En brand utbröt i ett HVB-hem för unga med psykosociala problem i Hallstahammar tidigt på onsdagsmorgonen.

– Hela källaren har blivit kraftigt rökskadad, och röklukten har spridit sig till hela huset, säger Ivan Åslund vid polisen i Västmanland.

Larmet om branden kom in vid 04.30-tiden på onsdagen. Under de tidiga morgontimmarna uppgav polisen att ett föremål kastats in genom ett fönster. Den tekniska undersökningen visade dock att branden startat inomhus, rapporterar vlt.se. En soffgrupp fattade eld, vilket ledde till omfattande rökutveckling.

– Hela källaren har blivit kraftigt rökskadad, och röklukten har spridit sig till hela huset. Det är osäkert om det kommer att gå att bo där framöver, säger Ivan Åslund, befäl vid regionledningscentralen på polisen i Västmanland.

Ingen gripen

När brandkåren kom till platsen hade elden slocknat av sig själv. Polisen spärrade av huset för väntan på att teknikerna skulle kunna genomföra sitt arbete.

Personerna på boendet lyckades ta sig ut själva. Ingen ska ha kommit till skada.

Händelsen rubriceras som mordbrand. I nuläget har ingen person gripits.

Flera anlagda bränder

Inledningsvis uppgav polisen det var ensamkommande flyktingbarn som bodde i det aktuella huset. Det dementeras dock av bolaget Humana, som driver boendet.

– Ungdomarnas ursprung kan variera. De kan komma från Sverige eller från något annat land, säger Ulrik Bonnevier, regionchef på Humana, till vlt.se.

Under de senaste dagarna har flera planerade boenden för flyktingar utsatts för misstänkta brandattacker. På söndagsnatten brann det i ett tilltänkt flyktingboende i Nacka. Nästan exakt ett dygn efter det eldhärjades ett tänkt boende i Åkersberga. Den händelsen har föregåtts av att hotbrev skickats till kommunen och byggbolaget – med uppmaningar om att avbryta projektet.
I nuläget är det oklart om det finns något samband mellan händelserna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Bränder

LÄS VIDARE

Kommunen fick hot före brand på flyktingboende

ÄMNEN I ARTIKELN

Bränder

HVB-hem

Hallstahammar