- Lämna oss i fred, låt oss göra vår grej

NYHETER

Öppet brev kritiserar samarbetet mellan fansklubbarna

Det finns ett stort missnöje i Hammarbys supporterled.

Hammarbys tifogrupp, Hammarby Ultras, har gått ut med ett öppet brev där de kritiserar Bajen Fans styrelse för att de motarbeta tifogruppen.

Foto: FÖRBANNAD Ulric Jansson, representant för Hammarby Ultras, kritiserar i ett öppet brev Bajen Fans styrelse för att de motarbetar tifogruppen. "Vi vänder oss inte mot Bajen Fans supportrarna utan mot dess styrelse och ledning", säger han.

- När en grupp ägnar all sin energi åt att motarbetar en annan grupp så skadar det supporterverksamheten, säger Ulric Jansson som är representant för Hammarby Ultras.

Hammarby Ultras är stenhårda i sin kritik i det öppna brevet till Magnus Wilhelmsson som är ordföranden i Bajen Fans. De hävdar att Bajen Fans ledning saboterar andra gruppers möjligheter att stödja Hammarby.

- Målet med brevet är att Bajen Fans ska bli medvetna om vad deras styrelse sysslar med, säger Ulric Jansson.

- Vi vänder oss inte mot Bajen Fans supportrarna utan mot dess styrelse och ledning. Lämna oss i fred och låt oss göra vår grej, fortsätter han.

Det finns flera punkter i brevet som belyser problemet. Det hävdas att Bajen Fans krävt ensamrätt på försäljning av souvenirer. Att biljetter till Champions League enbart skulle säljas till Bajen Fans och att tifoverksamheten skulle gå över till Bajen Fans.

"Ingen intern strid"

Syftet med dessa åtgärder från ledningen skulle vara att få ensamrätt på att bli bajensupporter.

- Det här ska inte tolkas som en intern strid utan vi värnar om Bajen Fans goda rykte. Det är sorgligt att se att de mest aktiva supportrarna i bajenklacken motarbetas, säger Ulric Jansson.

Hammarby Ultras vill att Bajen Fans ska acceptera underorganisationer.

- Det viktigaste är att vi som helhet är störst, bäst och vackrast. Det finns ett skäl till att vi svackat på Sportbladets klackranking, vi drar inte åt samma håll, fortsätter han.

Magnus Wilhelmsson är ordförande i Bajen Fans. Han svarar på kritiken från Hammarby Ultras.

Är kritiken befogad?

- Generellt anser jag inte att interna Hammarby-angelägenheter ska diskuteras i en kvällstidning.

- Jag hade föredragit om personen som skrev det öppna brevet som landade hos Aftonbladet i stället hade konfronterat mig personligen och lagt fram kritiken.

- Det ska och kommer alltid att finnas olika åsikter i en levande förening av Bajen Fans storlek. I detta fall anser jag dock inte att kritiken är befogad då texten i brevet innehåller många faktafel.

Har Bajen Fans styrelse gjort något fel?

- Bajen Fans styrelse har absolut inte gjort något fel. Bajen Fans styrelse jobbar för att supporterkulturen kring Hammarby ska fungera på bästa sätt och därigenom ge Hammarby bästa tänkbara stöd. Detta på hemmaplan såväl som på bortaplan.

Varför splittras supporterleden?

- Jaha, splittras supporterleden?

- Vi har aldrig haft en bättre fungerande verksamhet. Vi har aldrig haft ett högre medlemsantal, runt 4 000 i dagsläget. 1 200 av dessa är bokade till bortamatchen mot Partizan Belgrad.

Läktarkulturen

Vad kommer styrelsen göra åt det här?

- Vi kommer att jobba vidare för en fortsatt schyst läktarkultur. Vi har en bra verksamhet men kan självklart göra vissa saker ännu bättre. Det strävar vi efter.

Hur ska ni få supporterleden att gå åt samma håll?

- Sluta skriva öppna brev till media. Hammarbyangelägenheter ska lösas internt.

Brevet som är till Magnus Wilhelmsson personligen går att läsa i sin helhet på barabajare.nu.

Mer information om tifo-läget går att läsa på www.bajenfans.se inom kort.

Vi håller på Bajen

Erik Thulin