Winnie Mandela inför rätta i dag

NYHETER

85 åtalspunkter mot ANC-kvinnan

På måndagen inleddes rättegången mot Winnie Madikizela-Mandela som är ex-hustru till Sydafrikas förre president Nelson Mandela. Hon är åtalad för bland annat stöld och bedrägeri.

Winnie Mandela.

Hon kom till rättegången i Pretoria, Sydafrika, med sin dotter Zindzi. De anlände i en silverfärgad Mercedes-limousin, åtföljd av fyra livvakter.

Totalt finns det 85 åtalspunkter mot 65-åriga Winnie Madikizela-Mandela. Hon anklagas bland annat för att ha lurat till sig cirka en miljon kronor från en bank med hjälp av en kumpan. Paret ska, enligt åklagaren, ha fått banken att bevilja lån till fiktiva medlemmar i ANC:s kvinnoförbund. Förbundet leds fortfarande av Winnie Madikizela-Mandela. Själv nekar hon till anklagelserna. Över ett dussin medlemmar i förbundet fanns med på plats för att stödja sin ordförande.

Förhandlingarna uppsköts en dag efter att domaren hade beviljat försvarets begäran att få mer information från åklagarsidan.

Skandalerna har avlöst varandra

En rad skandaler har svärtat ANC-kvinnans rykte. Under maken Nelson Mandelas långa fängelsevistelse synboliserade Winnie Madikizela-Mandela motståndet mot apartheidpolitiken.

Hon dömdes tidigare för inblandning i kidnappningen av en 14-årige pojke, som hittades mördad i närheten av hennes hem i Soweto.

Förra månaden tvingades hon att svara för hur hon kan göra av med över tre gånger så mycket pengar som hon tjänar i det sydafrikanska parlamentet. Winnie Madikizela-Mandela sade då att hon fick pengarna genom generösa gåvor och donationer.

Hon sparkades ur regeringens 1995 av Nelson Mandela själv men trots det ser många sydafrikaner henne som en förkämpe för de fattiga. Hon har själv sagt att hon inte tänker ge upp ordförandeskapet i ANC:s kvinnoförbund.

Om Winnie Mandela:

Susanna Vidlund