Nynazist ville mörda Chirac

NYHETER

Gevärsmannen brottades ner av folkmassan

1 av 2 | Foto: Greps av polis Den 25-årige nynazisten hann skjuta ett skott mot Frankrikes president Jacques Chirac innan han övermannades av folkmassan och kunde gripas.

PARIS

Mitt under paraden på nationaldagen slet nazisten Maxime Brunerie upp ett gevär.

Måltavla: Frankrikes president Jacques Chirac.

Men folkmassan övermannade attentatsmannen.

President Jacques Chirac stod upp i en militärjeep som just skulle svänga ner på Champs Elysées. Vittnen såg den 25-årige Maxime Brunerie ta fram ett 22 millimeters gevär ur ett brunt gitarrfodral. Flera personer började genast skrika på hjälp.

Ett skott fyrades av i riktning mot presidenten men gick alldeles för högt för att kunna skada någon. Enligt vissa vittnesmål ska Maxime Brunerie ha försökt ta livet av sig innan han blev övermannad.

- Han stod bara ett par-tre meter ifrån mig. En man slog honom på handen och tryckte ned honom på marken. Jag tog tag i vapnet. En metalldel föll ned. En tredje man höll pipan upp i luften, berättar Mohamed Chelali.

Polis var snabbt på plats och förde bort Brunerie. Presidentens militärjeep fortsatte nedför avenyn som om ingenting hade hänt. Bredvid presidenten stod Frankrikes militäre överbefälhavare. Han vände kort på huvudet i riktning mot attentatsmannen då ett skott hördes.

"Ville förändra världen"

- Jag ville förändra världen, sa attentatsmannen i förhör.

Maxime Brunerie ville också hämnas att Jacques Chirac och inte högerextremisten Jean-Marie Le Pen valdes till president den 5 maj i år. Hans förklaringar var osammanhängande, enligt polisen. I går kväll sattes han under övervakning på mentalsjukhuset Sainte-Anne i Paris.

Attentatet har kusliga likheter med Fredrick Forsyths thriller "Schakalen". I boken ska en terrorist med täcknamnet "Schakalen" mörda Charles de Gaulle under en parad i Paris.

I natt fanns inga uppgifter om Brunerie inspirerats av boken.

Maxime Brunerie är redan känd av fransk polis. Han har varit aktiv i flera franska skinnskalleorganisationer och det franska och europeiska nationalistpartiet, PNFE. Han figurerar också i ett polisregister över fotbollshuliganer.

Helt på eget initiativ

- Han är känd för sitt engagemang i nazist- och huligankretsar, säger en polistalesman.

Enligt franska poliskällor handlade Maxime Brunerie helt på eget initiativ. Han lyckades ta sig fram till kravallstaketen med vapnet i gitarrfodralet utan att upptäckas av det omfattande säkerhetspådraget - ett faktum som redan utlöst en häftig debatt i Frankrike. Att det handlade om ett regelrätt mordförsök tvivlade inte presidenthustrun Bernadette Chirac på i går:

- Ja, det är helt klart, sa hon.

Den förre presidentkandidaten Jean-Marie Le Pen antydde dock att attentatet kunde vara arrangerat.

- Jag tänkte att om en galning någon gång skulle skjuta mot presidenten så skulle man väl hitta på något sätt att kunna säga att det var extremhögern som låg bakom, sa Jean-Marie Le Pen.

Studentorganisation grundad 1968

Magnus Falkehed