Favoriten heter fortfarande Ohly

NYHETER

Två vikarier ersätter Schyman fram till kongressen nästa år

Det blir Lars Ohly. Men först om ett år.

Till dess får vänsterpartiet nöja sig med vikarier.

Foto: Tar över V om ett år? Vänsterpartiets partistyrelse ska försöka hitta vikarier som ska leda partiet till kongressen nästa år efter Gudrun Schymans avhopp. Trots övertalningsförsök nobbar Lars Ohly fortfarande att ta över ledningen. Men läget kan vara ett annat om ett år.

I morgon fattar vänsterpartiets partistyrelse beslut om vilka som ska leda partiet efter Gudrun Schymans avgång förra söndagen.

Det kommer, med stor sannolikhet, att bli två vikarier. De ska sitta till kongressen i februari nästa år. Först då väljs Gudrun Schymans riktiga efterträdare.

Står inför ödesval

Att vänsterpartiet valt denna ovanliga, och riskabla, lösning har flera orsaker.

Enligt stadgarna måste en extrakongress inkallas med minst tre månaders varsel. Det innebär att den skulle äga rum i maj. Det anses vara alltför tätt inpå folkomröstningen om EMU i september.

Folkomröstningen är ett ödesval för vänsterpartiet. Vid ett ja tvingas nej-partiet ompröva hela sin inställning till EU. En identitetskris ligger hotande nära. Därför vill partiet storsatsa på en nej-seger, inte internt käbbel om vem som ska leda partiet.

Gudrun Schymans plötsliga avgång sände chockvågor genom vänsterpartiet. Hennes planer på att lämna ordförandejobbet nästa år var inte kända.

Därför står vänsterpartiet ganska barskrapat just nu. Korridorsnacket om vem som skulle efterträda Schyman hade inte tagit fart. Få eller inga har mentalt förberett sig på att ge sig in i en ordförandestrid.

Lars Ohly är den interna favoriten. Men trots massiv övertalning har han ihärdigt hållit fast vid sitt första besked. Nämligen att han inte står till förfogande just nu. En besvärlig skilsmässa lägger hinder i vägen.

Men ett år är en lång tid. Till kongressen nästa år kan läget vara helt annorlunda. Då kan Ohly fått fason på privatlivet.

Ohly själv har på intet sätt gjort gällande att han skulle stå till förfogande då heller. Men ett flertal av hans kolleger i partiledningen är övertygade om att han är intresserad - förutsatt att Ohly själv anser att han har förutsättningar att ge järnet.

Hänsyn till flera kriterier

Valkommittén, som förbereder valet av Schymans vikarier, har alltså inte haft någon lätt uppgift. På elva dagar ska de skaka fram en vikarierande ledningsduo. Minst en måste vara kvinna, partiet har feminismen inskrivet i programmet. Minst en måste sitta i riksdagen. Båda två måste, av stadgeskäl, sitta i partistyrelsen.

Tre kandidater har anmält sig som frivilliga till posten som andre vice ordförande. Ledamoten av EU-parlamentet Jonas Sjöstedt, 38, från Umeå. Riksdagsledamoten Camilla Sköld Jansson, 45, från Östersund. Riksdagsledamoten Ingrid Burman, 50, från Uppsala.

En runner-up är riksdagsledamoten Ulla Hoffman, 60, från Tyresö. Hon vill dock ha ett kollektivt ledarskap.

Lediga jobb i vänsterpartiet

De här vill bli andre vice ordförande

Lena Mellin