Han är genomskådad

NYHETER

I professorns kläder blir du osynlig

NEW YORK

Den osynlige mannen?

Inte riktigt, inte än.

Men om några år hoppas professor Tachi kunna göra föremål "osynliga".

Foto: osynlige mannen Studenten Kazutoshi Obana visar upp en ny teknik som gör det mögligt att se igenom kläderna. Fast riktigt så går det inte till. En videokamera spelar in bakgruunden och rocken frungerar som en bioduk.

Det ser ut som om kläderna studenten Kazutoshi Obana bär gör honom osynlig.

I bakgrunden - eller igenom - syns tre män gå på rad.

Tekniken är ungefär densamma som teknikexperten Q använder för att göra James Bonds bil osynlig i den senaste Bondfilmen "Die another day". Men det här är på riktigt.

Professor Susumu Tachi och hans team vid Tokyos universitet i Japan har skapat kläder som består av små, små glasskärvor som bildar en "bioduk". En videokamera används sedan för att spela in bakgrunden och resultatet projekteras på kläderna.

Bara en synvilla

Effekten blir att bäraren av kläderna verkar osynlig.

Forskarteamet medger att systemet ännu är långt ifrån perfekt. Såvida inte åskådaren tittar i exakt samma riktning som videokameran kommer inte kläderna att matcha bakgrunden. Men inom några år hävdar den japanske professorn att han ska ha skapat en optisk villa som gör att föremål verkar osynliga eller genomskinliga.

Professor Tachis andra demonstration visar hur ett skelett projiceras på den reflekterande jackan, vilket ger intrycket av att kroppen blivit genomskinlig.

Det kan bli populärt på halloween.

Fredrik Virtanen