Space X:s jätteraket på väg mot Mars

TT

Uppdaterad 2018-02-07 | Publicerad 2018-02-06

Space X:s jätteraket Falcon Heavy sköts enligt planerna upp från Kennedy Space Center i Florida, USA. Den kraftfullaste raketen på många år är nu på väg mot omloppsbana runt solen.

Jubel bröt ut på Cape Canaveral när raketens 27 motorer sköt farkosten ut i den blå skyn. Uppskjutningen av Falcon Heavy skulle ha skett 19.30, svensk tid, men senarelades i mer än två timmar på grund av ogynnsamma vindförhållanden.

Biljetterna för att bevittna uppskjutningen vid Kennedy Space Center i Florida var slutsålda och intresset har varit enormt för testraketen Falcon Heavy, den mest kraftfulla raketen i drift och den största sedan Apollos Saturn V 1973.

Förväntningarna – och farhågorna – har varit stora. Skulle raketen skjutas ut i rymden? Eller sprängas i bitar redan på uppskjutningsrampen? Elon Musk, grundare av Space X, angav oddsen för framgång eller fiasko som 50–50.

– Det kommer att bli spännande, på det ena eller andra sättet, sade han till journalister inför uppskjutningen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Men allt verkar ha gått enligt planerna.

Ombord finns inga människor men väl en sportbil, av märket Tesla. Musk, som även är ägare och grundare av elbilstillverkaren Tesla har skrivit på Twitter att han älskar tanken på en bil som driver runt i rymden och som möjligtvis om miljontals år upptäcks av utomjordingar. Space X har också placerat en provdocka i rymddräkt i förarsätet på sportbilen.