Polisen i tillslag efter dödsskjutning – flera gripna

NYHETER

Polisen har genomfört koordinerade tillslag mot flera adresser i Uppsala och Gävle – i utredningen om ett mord under den ”blodiga fredagen” i somras.

Flera personer har gripits.

– Inom ramen för operation Lynx har ett flertal och simultana insatser genomförts, säger kommenderingschefen Jale Poljarevius.

I augusti sköts en man i huvudet i närheten av en bil i området Stenhagen i Uppsala. Han dödförklarades på sjukhus.

Under tisdagsförmiddagen genomfördes tillslag på olika platser i Uppsala och Gävle. Målet var att hitta personer och föremål som kan sättas i samband med mordet.

Flera gripna

Flera personer greps i samband med räderna. De anhölls senare av åklagare. En av dem är på sannolika skäl misstänkt för mord. De andra är misstänkta för medhjälp till mord. Alla är hemmahörande i Uppsala.

1 av 2 | Foto: Utryckning Uppsala

Insatsen är en del av polisen i region Mitts satsning mot organiserad brottslighet, kallad operation Lynx.

– Det här är resultatet av ett omfattande och väl utfört polisarbete där bland annat analys av övervakningsfilmer spelat en viktig roll, säger kammaråklagare Thomas Forsberg i en kommentar.

Två döda under ”blodiga fredagen”

Samma dag som mordet i Stenhagen så inträffade tre andra skottlossningar – i Västerås, Stockholm och Malmö. Totalt dödades två män.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att minst tre av skjutningarna hänger samman. Mordet i Uppsala misstänks ha varit en direkt hämnd för skotten i Västerås, som ägde rum några timmar tidigare den fredagen. Mannen som dödades har dessutom kopplingar till en av de två personerna som sköts i Malmö sent samma kväll.

Vill ha tips

De anhållna ska nu förhöras av Uppsalapolisens rotel för grova brott. Senast på fredag klockan 12 måste åklagaren fatta beslut om någon eller några ska begäras häktade.

Utredarna är fortfarande intresserade av att komma i kontakt med människor som sett något av händelseförloppet. Har du information att lämna, ring polisen på 114 14.

Dagens tre toppnyheter 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala