Trump stoppar Demokraternas pm – får hård kritik

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NYHETER

President Donald Trump stoppar offentliggörandet av Demokraternas svar på Republikanernas kritiserade promemoria.

Toppdemokrater som Nancy Pelosi och Chuck Schumer sågar agerandet.

”Miljontals amerikaner undrar: Vad har han att dölja?”, säger Schumer i ett uttalande.

Republikanernas fyrsidiga dokument, med tidigare hemligstämplade uppgifter, offentliggjordes efter beslut av presidenten i slutet av förra veckan. Promemorian består av anklagelser om att FBI och justitiedepartementet varit partiska mot Trump i Rysslandsutredningen.

Som svar på uppgifterna har Demokraterna skrivit en egen promemoria.

Representanthusets underrättelseutskott röstade i måndags enhälligt för att också det dokumentet skulle offentliggöras. Men Donald Trump har trots det beslutat att stoppa offentliggörandet.

Vita huset-rådgivaren Don McGahn meddelade i ett brev till utskottet i fredags att det tiosidiga pm:et innehåller ”flera hemligstämplade och särskilt känsliga passager”, skriver AP.

”Sa åt dem att göra om”

Trump skriver på lördagen själv på Twitter att Demokraternas pm är ”väldigt politiskt och långt” och som ”på grund av källor och metoder” måste ”redigeras kraftigt”. Enligt presidenten har Demokraterna med flit fyllt på med känsliga uppgifter för att ”kunna anklaga Vita huset för bristande transparens”.

”Sa åt dem att göra om och skicka tillbaka i ordentligt skick!”, avslutar han sitt inlägg på Twitter.

McGahn tillägger i sitt brev att presidenten fortfarande är ”benägen” att släppa Demokraternas promemoria om ”ändringar görs”.

Kritik från Pelosi

Demokraterna har tidigare kritiserat Republikanerna för att vilja underminera särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om kopplingar mellan Ryssland och Trumps presidentvalskampanj 2016.

Även FBI och justitiedepartementet har ifrågasatt offentliggörandet av Republikanernas promemoria med hänvisning till att uppgifterna äventyrar underrättelsearbetet och nationens säkerhet.

Nu invänder flera högt uppsatta demokrater mot Trumps val att offentliggöra det ena men inte det andra dokumentet.

Nancy Pelosi, gruppledare i representanthuset, kallar Trumps agerande ”ett politiskt drag utan tanke på nationens säkerhet”.

”Hyckleriet sker helt öppet. Vad vill presidenten dölja?”, skriver hon på Twitter.

”Varför vägrar presidenten att sätta landet framför sina personliga och politiska intressen?”

”Dubbla måttstockar”

Chuck Schumer, gruppledare för Demokraterna i senaten, är inne på samma linje.

”Presidentens dubbla måttstockar när det kommer till transparens är skrämmande”, säger han i ett uttalande, enligt The Hill.

”Miljontals amerikaner undrar: Vad har han att dölja?”

Även den demokratiske kongressledamoten Adam Schiff avfärdar presidenten i ett inlägg på Twitter.

”Herr president, vad du kallar ’politiskt’ är i själva verket fakta, och din oro över källor och metoder hade varit mer övertygande om du inte beslutat att släppa Republikanernas pm innan du läst det och trots invändningar från FBI.”

Publicerad:

LÄS VIDARE