Ett ögonblick

NYHETER

Alice Åström, 43, som vill bli ny vänsterpartiledare nästa år

– Ja, det stämmer. Jag har åtminstone sagt att jag kandiderar till posten.

Foto: Alice Åström.

Vem är du?

– En 43-årig kvinna från Vaggeryd i Småland. Jag har varit aktiv i partiet i 20 år och suttit i riksdagen i åtta år. Jag var tidigare behandlingsassistent och arbetade med missbrukande kvinnor med barn.

Du är före detta missbrukare? Hur har det påverkat dig i ditt politiska arbete?

– Ja, jag tror att jag har sett en sida av Sverige som de flesta aldrig ser och som många lever i än i dag. Jag tror att jag kanske har en bredare kunskap om Sverige än många andra.

Vilka frågor brinner du mest för?

– Eftersom jag sitter i justitieutskottet så handlar det mycket om frågor om brottsförebyggande och arbete mot droger. Jag är överhuvudtaget intresserad av välfärdsfrågor.

När du nu tar steget att kandidera, känner du att du har partiets stöd?

– Ja. En av anledningarna till att jag nu tackat ja till att kandidera är att jag fått många förfrågningar. Så jag har känt att det åtminstone finns så mycket stöd att jag borde kandidera. Dessutom har det varit så många män på tapeten att jag tycker det är dags att visa att det finns gott om dugliga kvinnor.

Har det varit ett problem för vänsterpartiet att så få velat ställa upp?

– Det är ett fenomen som börjar bereda ut sig i alla partier att man ska säga att man inte vill. Jag tycker det är en dålig process och det är bland annt därför jag går ut och säger att jag är beredd att kandidera.

Varför är det dåligt?

– Jag tycker att medlemmarna och väljarna har en rätt att få veta vilka kandidater som finns, vad de står för och vilka diskussioner som pågår.

Mattias Lundell