Greenpeace stoppade amerikanskt krigsfartyg

NYHETER

Militärpolis satte in vattenkanoner mot protesterna i Rotterdams hamn

1 av 3 | Foto: blockerade fartyg med gummibåtar Sjöpolisens och Greenpeaces båtar krockade i hamnen när Greenpeace försökte borda ett amerikanskt militärfartyg i Rotterdam på torsdagförmiddagen. Holland har givit USA klartecken för att använda holländska hamnar, flygplatser och järnvägar för truppförflyttelser.

Greenpeace stoppade på torsdagen det amerikanska lastfartyget ”NDS Progress” på väg till Irak.

I sex timmar jagade den holländska polisen aktivister i snabba gummibåtar.

Amerikansk militärpolis satte in vattenkanoner – och organisationen uppger att 19 demonstranter greps.

Det senaste dygnet har protesterna varit högljudda i hamnen i Rotterdam. Den amerikanska militären har använt hamnen för att skeppa ut ett stort antal fordon från Tyskland till Irak.

Dussintals medlemmar i holländska Socialistpartiet – som leder protesterna mot ett krig i Irak – har demonstrerat mot förflyttningarna. Och tidigt i morse anlände Greenpeace ”Rainbow Warrior II” till hamnen för att blockera ett av de amerikanska lastfartygen.

– Det är en protest mot att man trappar upp krigsinsatsen, i stället för att trappa upp fredsinsatsen, säger Emma Öberg, kampanjledare på svenska Greenpeace.

”Krig skulle vara olagligt”

– Vi anser att ett krig skulle vara olagligt, enligt FN-stadgan. USA försöker få igenom sin vilja, trots att det går mot den fredsbevarande tanke som finns med FN.

Maartje van Boekel är Greenpeaces taleskvinna på plats i Rotterdam.

– Vi kommer att hålla på så länge som det behövs, sa hon i eftermiddag till aftonbladet.se.

Aktivisterna kommer från en rad olika länder. Maartje van Boekel berättar att de 25 deltagarna kommer från Australien, Finland, Belgien, Italien, Ryssland, Turkiet, Nya Zeeland, Argentina och Mexiko.

Hamnpersonal berättar att Greenpeace med ”Rainbow Warrior II” och ett stort antal gummibåtar försökte stoppa ett fartyg lastat med stridsvagnar och annat krigsmateriel från att lämna hamnen. Polisen skar sönder de rep som Greenpeace försökte fästa runt lastfartyget och amerikansk militärpolis satte in vattenkanoner för att hålla demonstranterna borta.

Jagades av hamnpolisen sex timmar

Men Greenpeace lyckades länge – i sex timmar jagade hamnpolisen gruppens medlemmar. Först därefter lyckades polisen med hjälp av en bogserbåt trycka undan "Rainbow Warrior II".

Geer de Jong, talesman för polisen i Rotterdam, sa då att polisen inte skulle göra några ytterligare insatser om läget inte förändrades.

Men Greenpeace fortsatte.

– Vi släppte ut ankaret och satte ut en ut person på kedjan, så att polisen inte kan ta bort det. Dessutom la sig fyra personer klädda i våtdräkter i vattnet för att förhindra ”NDS Progress”, säger Maartje van Boekel.

– Polisen fick dock upp dem ur vattnet och grep dem.

Greenpeace uppger att totalt 19 demonstranter greps.

– De elva som greps slättes ganska snabbt. De tittar på just nu, sa Maartje van Boekel till aftonbladet.se i eftermiddag.

Först någon timma senare hade polisen lyckats få bort alla aktvister och lastfartyget kunde – åtta timmar försenat – lämna Rotterdams hamn.

webb-tv

Mattias Lundell