Tvingas fly trots skyddad identitet

Publicerad:
Uppdaterad:

Myndigheter har lämnat ut deras adress - två gånger

Jenny och Marcus hotas och trakasseras av Jennys före detta man.

De har skyddad identitet och lever på hemlig ort.

Men det hjälper inte - gång på gång tvingas de fly.

Mår dåligt Både Jenny och Marcus är i dag sjukskrivna på grund av psykisk stress. Varken de eller barnen kan sova på nätterna.
Mår dåligt Både Jenny och Marcus är i dag sjukskrivna på grund av psykisk stress. Varken de eller barnen kan sova på nätterna.

Två gånger på ett år har myndigheterna lämnat ut deras adress.

Förra gången de flyttade tyckte inte deras barn att det var någon idé att packa upp lådorna. De var inställda på att de måste fly igen.

Jenny träffade Roger när hon var 14 år. De levde ihop i tio år och fick tre barn tillsammans. Förhållandet var stormigt; Jenny misshandlades både fysiskt och psykiskt.

Till slut kunde Jenny göra sig fri från förhållandet. Men helvetet var inte över.

Hotades via sms

Roger förföljde henne och hennes nya man. Till slut flyttade familjen från Stockholm till en mindre ort på västkusten. De fick skyddad identitet och Roger dömdes till villkorlig dom för hot och olaga intrång.

Men fristaden var tillfällig. Efter några månader kom ett sms till mobiltelefonen: "Ni kan inte gömma er. Jag vet var ni finns." Strax därefter fick de reda på att tingsrätten av misstag meddelat Rogers advokat deras nya bostadsort.

Det var dags att flytta. Igen.

Nu har de bott på sin nya adress i södra Sverige i ett halvår. Barnen hade börjat rota sig i sin nya skola.

- Vi hade precis börjat tycka att det var okej att bo här. Jenny hade precis vågat gå ut igen, säger Marcus.

"Olyckligt för alla parter"

Då får de ett nytt hotfullt sms. Förklaringen kommer någon vecka senare. En handläggare på kommunen hade råkat avslöja deras bostadsort för Roger.

- Det här är jätteolyckligt för alla parter, speciellt för familjen om de nu måste flytta igen. Jag försökte rätta till det i den mån det gick, säger handläggaren.

- Det är så oerhört nonchalant att inte ens ringa oss. Jag är så trött på att myndigheter nonchalerar vår situation, säger Marcus.

Angela Bausang, ordförande i Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige, blir upprörd när hon hör Jennys och Marcus historia.

- Det här händer från och till. Och händer det en endaste gång är det en katastrof. Det är livsfarligt om skyddet inte fungerar.

Fotnot: Namnen är fingerade.

Christina Larsson

Publicerad: