Nyheter

Kraftigt regn – vägar i Skåne avstängda

Av: 

Sofia Roström Andersson

Martin Nilsson

NYHETER

Kraftigt regn ställer till problem i sydvästra Skåne – särskilt kaosartat är det i Malmö.

Hus är översvämmade, blixten har orsakat brand i en verkstad och vägar har stängts av.

– Någon har fått simma från bilen, säger Stephan Söderholm på polisen.

Flera vägar i sydvästra Skåne är översvämmade och avstängda. Trafikverket uppdaterar informationen om läget på vägarna fortlöpande.

Och polisen varnar för stora problem i trafiken.

– Flera vägar, speciellt viadukter har svämmat över, säger Stephan Söderholm, informatör på Skånepolisens länskommunikationscentral.

”Simmade från bilen”

Han berättar att några bilar stått i vatten upp till taket.

– Bilar har fastnat i vattenmassor, någon har fått simma från bilen.

De största regnmassorna föll under morgonen.

– Vi har problem överallt nu. Just nu råder vi folk att inte ge sig ut i trafiken över huvud taget. Det är en uppenbar risk att man inte kommer fram på grund avspärrningar eller att man fastnar i vattenmassorna. Det är ett allvarligt trafikläge.

I Malmö fastnade minst två bussar i vattenmassorna under förmiddagen. Räddningstjänsten fick undsätta resenärer och ta ut dem genom en krossad ruta. På bilder ser man hur vattnet står högt i bussarna och att räddningstjänsten använder sig av en stegen i evakueringen.

Problemen fortsatte under söndagskvällen med stora problem i vägtrafiken.

Under söndagskvällen var det fortsatt stora problem i främst vägtrafiken. E6 i höjd med Vellinge och ringvägarna runt Malmö är fortsatt avstängda eller har mycket begränsad framkomlighet, uppger Sydnytt. I sydvästra Skåne uppmanas trafikanter tills vidare att inte ge sig ut på vägarna.

Stoppade tåg

Skånetrafiken uppger att inga Pågatåg körs mellan Hyllie och Ystad på grund av översvämningarna och att sträckan troligtvis inte trafikeras förrän vid 9-tiden på måndagsmorgonen. Även stadsbusstrafiken i Malmö är inställd tills vidare och övriga bussar kör med kraftiga förseningar.

"Trafiken återupptas måndag morgon om vädret tillåtet", skriver Skånetrafiken på sin hemsida.

Malmö kommun har satt in kristeam för att möta det akuta läget. Under söndagseftermiddagen öppnades ett krisnummer för drabbade Malmöbor.

Enligt polisen har flera brunnslock i gatorna i centrala Malmö har tryckts upp på grund av att spillvattensystemet inte lyckas "svälja undan" allt vatten.

Malmöbon Joakim Larsson åkte buss i morse för att ta sig till jobbet.

– Vi var flera på bussen som bara stod och gapade. Vi såg bilarna som flöt och sedan kom vattnet in genom dörrarna i bussen, säger han och uppskattar att det längs hela golvet i bussen var 10-15 centimeter djupt vatten.

Blixt orsakade brand

Ovädret ställer också till andra problem.

Under söndagsmorgonen slog blixten ner i en verkstad – något som ledde till en fullt utvecklad brand.

Enligt Skånskan ska flera hus i Limhamn och Vellinge ha drabbats av översvämningar under natten mot i dag. Det är dock ännu oklart hur många som drabbats.

Under dagen slogs också elförsörjningen ut på många håll och tusentals hushåll har varit utan el. Också sjukhuset i Malmö drabbades eftersom översvämning i källaren slagit ut ett elskåp.

Tidigt på eftermiddagen meddelades att regnkaoset klassas som en särskild händelse vilket innebär att en stab med bland annat representanter från polis, kommunen och Region Skåne upprättats.

Det finns inga uppgifter om personskador.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter