Bloggare hittade platsen där Foley avrättades

Foto: Mannen som syns i terrorvideon pratar brittisk engelska.
NYHETER

En brittisk bloggare kan med hjälp av Googles kartor ha lokaliserat platsen där James Foley avrättades.

Upptäckten kan leda till att identiteten på mördaren kan fastställas.

Eliot Higgins har gjort sig känd genom att analysera vapen som använts vid frontlinjen i Syrien. The Telegraph beskriver Higgins som en ”expert på bilder från Syrien". Nu har han analyserat landskapet som syns i bakgrunden på IS egen video av halshuggningen.

Jämförde bilder

Genom att detaljstudera videon där James Foley avrättas har han lyckas lokalisera platsen var avrättningen inträffade. På sin blogg Bellingcat skriver han om hur han gick till väga för att ta reda på var avrättningen inträffade.
Higgins jämförde skärmdumpar från videon med bilder från olika karttjänster som Google Maps, flashearth, Bing Maps och Panoramio. Och med hjälp av kartjämförelserna har Higgins hittat koordinaterna för platsen, skriver The Independent. Enligt hans slutsatser är det högst troligt att han dödades i bergen söder om den syriska staden Raqqa.

”[Det] stöder påståendena i The Guardian att Raqqa är den möjliga platsen där återstående gisslan finns”, skriver Higgins i bloggen.

Om uppgifterna stämmer kan de leda till att identiteten på den brittiske jihadisten som avrättade James Foley kan fastställas. Genom platsangivelsen kan brittisk och amerikansk underrättelsetjänst jämföra och koppla ihop information om kända jihadister som finns i området, skriver The Telegraph.

Avslöjade vapen

I fjol besökte The Guardian den då 34-årige Eliot Higgins, ekonom och administratör men då arbetslös, i hans hem i en förort till Leicester.

Att han inte har någon erfarenhet av att befinna sig i krigszon "har inte stoppat honom från att leverera några av de viktigaste nyheterna om konflikten i Syrien under det senaste året", skriver The Guardian.

Han var bland annat först att avslöja att klusterbomber användes i Syrien.

Tidigare har han arbetat under sin pseudonym, det Zappa-inspirerade namnet "Brown Moses". Men för att undvika konspirationer anklagelser har han nu valt att vara öppen med sin identitet.