Britt-Ingers plånbok hittades efter 50 år

1 av 9 | Foto: Någon gång kring 1964 förlorade Britt-Inger Palmqvist, 66, sin plånbok. 50 år senare hittades den, instoppad i väggen på den gamla skolan.
NYHETER

Någon gång kring 1964 förlorade Britt-Inger Palmqvist, 66, sin plånbok. 50 år senare hittades den, instoppad i väggen på den gamla skolan.

– Det är som att få tillbaka det förflutna, säger hon.

När den tidigare samrealskolan i Lindesberg skulle renoveras och göras om till lägenheter gjorde byggfirman en annorlunda upptäckt. Instoppad i ett hål i en vägg i källaren låg en plånbok som inte hade sett dagens ljus på 50 år.

– Det var en målare som hittade den. När han skulle spackla väggen trillade en sten loss och i hålet bakom låg plånboken. Det är garanterat någon som stoppat den där, berättar Ronnie Gyllstrand, som är arbetsledare vid byggfirman TAB.

”Helt paff”

Han tog hand om plånboken och med hjälp av lokaltidningen Nerikes Allehanda lyckades han lokalisera dess ägare. I plånboken fanns nämligen både namnet Britt-Inger Johansson och en bild på henne.

– Det var min man som såg det i tidningen. Han frågade ”hette inte du Johansson när du var flicka?” och så kände han igen bilden på mig som 14-åring, säger Britt-Inger Palmqvist, 64.

– Jag blev helt paff. Det är som att få tillbaka det förflutna.

Någon stal den

Britt-Inger Palmqvist visste att hon hade förlorat en plånbok en gång men mindes inte exakt när det var.

– Jag tänkte att jag hade tappat den någon gång, men tydligen är det någon som har knyckt den och stoppat in den i väggen. Jag skulle inte gömma den på det där viset, det är jag säker på.

”Ser fram emot bilderna”

Några pengar fanns inte kvar, men några kvitton från ett konditori och från en skoaffär, ett busskort och ett medlemskort i den lokala idrottsföreningen läsåret 1963–1964, berättar Ronnie Gyllstrand.

– Och så fanns det några bilder på andra klasskompisar.

De ser Britt-Inger Palmqvist fram emot att se. Tanken är att hon ska få tillbaka plånboken nästa vecka.

– Själva plånboken är ju inte värd någonting, men att få se de där bilderna känns jätteroligt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lindesberg